Propagandainspektionen (vecka 21): En skandal betyder (inte?) så mycket

Den senaste veckans politiska debatt har nästan bara handlat om Kalla Faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”, och om användandet av anonyma konton på sociala medier systematiskt - och med partiledningens goda minne -  använts som kommunikativ strategi för opinionsbildning. Anklagelserna är inte nya, men efter Kalla Faktas avslöjande slutade Sverigedemokraterna att förneka användande av anonyma konton. Propagandainspektör Orla Vigsö har kommenterat avslöjandet och dess demokratiska implikationer liksom undertecknad. Andra som skrivit om det är JMG-kollegan Jesper Strömbäck, JMG:s hedersdoktor Paul Ronge och journalisterna Emanuel Karlsten och Brit Stakston.

 

Valrörelser och skandaler

Kalla Faktas avslöjande är inte kopplat direkt till EU-valet, men i sina motattackern tog Sverigedemokraterna fasta på att avslöjandet skedde under valrörelsen, att syftet skulle vara att misskreditera partiet så att de tappar röster i det kommande EU-valet. Ett val där många experter har sett det som sannolikt att partier som Sverigedemokraterna skulle gå framåt. De två ytterhögergrupperna, nationalkonservativa ECR, där bland annat Sverigedemokraterna och polska Lag och rättvisa ingår, och nationalistiska ID som bland annat samlar franska Nationell samling, österrikiska FPÖ och italienska Lega väntas gå framåt.  


Påverkar skandaler valrörelser?

Som alltid är det svårt att isolera vilken påverkan en politisk skandal har på väljarbeteende. Även om det kan bli mycket medieuppmärksamhet är det inte detsamma som att människor automatiskt ändrar åsikt. De ideologiska försvarsmekanismerna är starka, och inte minst under en valrörelse när mycket står på spel finns det mycket som talar för att effekterna inte är massiva. Men man ska komma ihåg att ibland välter små tuvor också stora lass. I valrörelser där kampen är om regeringsmakten eller presidentposten kan någon enstaka procent ändra utgången av valet. Ibland är det så jämnt att varje röst räknas. Sedan ska man komma ihåg att den största effekten en politisk skandal kan få är att den demobiliserar, det vill säga att potentiella väljare stannar hemma. Det är kanske den viktigaste effekten en politisk skandal har på väljarna. De byter inte sida, de slutar bry sig och blir soffliggare. Ser vi på forskning kan de ha effekter, såsom då FPÖ i Österrike hamnade i den så kallade Ibizagate under det förra EU-valet.  

 

Tre valrörelser med skandaler

Det har givetvis funnits många skandaler, stora som små, i svenska valrörelser. Jag ska ägna lite tid åt tre av dem. Valstugereportaget 2002, Dataintrångsskandalen 2006 och Adaktussonskandalen 2019.

Valstugereportaget är välkänt, då Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson från Uppdrag Granskning åkte runt med dold kamera och filmade politiker som uttryckte sig främlingsfientligt i valstugorna. Programmet sändes sista valrörelseveckan och fick stort genomslag. Nästan alla politiker som pekades ut var moderater och då partiet landade på 15 procent på valdagen drog många slutsatsen att programmet avgjorde valet. Partiet tappade flera procentenheter de sista dagarna till soffan, men det ska påpekas att partiet generellt sett gjorde en svag valrörelse och tappade väljare under hela valrörelsen. Det är kanske en överdrift att Janne Josefsson avgjorde valet, men programmet drog i allafall sitt strå till stacken.

Dataintrångsskandalen 2006 har kanske inte fått samma ikoniska status som Valstugereportaget, men likväl är det en av de större politiska skandalerna som skett under 2000-talets valrörelser. Skandalen handlade om att ledande företrädare för Liberalerna (eller Folkpartiet som de hette då) hade haft tillgång till lösenord till Socialdemokraternas interna nätverk. Skandalen fick väldigt stort mediegenomslag två veckor före valdagen. Liberalerna gjorde ett dåligt val, inte minst jämfört med valet 2002 då Lars Leijonborg blev ”Leijonkungen” efter en valrörelse där partiets språktestförslag i kombination med Moderaternas svaga valrörelse präglat debatten. Men statsvetarnas analyser pekar mot en mycket måttlig effekt av avslöjandet, där endast någon procentenhet kan hänföras till avslöjandet om dataintrånget.

Den tredje handlar inte om riksdagsval utan om just EU-val. Det fanns faktiskt ett antal skandaler under förra EU-valet, vilket inte hör till vanligheterna. EU-valen brukar vara ganska skandalfria. Men Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björks sätt att använda traktamente granskades av SVT, vilket partiledare Jonas Sjöstedt menade var ett avgörande skäl till att Vänsterpartiet inte gick framåt i valet. Sverigedemo­kraternas parlamentariker Peter Lundgren anklagades för sexuellt ofredande av en partikamrat, vilket också skapade stora rubriker. Men det som gjorde störst av­tryck var DN:s avslöjanden om hur Kristdemokrater­nas Lars Adaktusson röstat i abortfrågor i EU-parla­mentet. Partiet gjorde i och för sig ett bra val jämfört med både riksdagsvalet 2018 och tidigare EU-val, men backade rejält jämfört med vad opinionsmätningarna före valet indikerat. Partiledaren Ebba Busch var också rejält kritisk mot hur partiet behandlats, av såväl medier som andra partier. Här är det sannolikt att avslöjandet och den efterföljande debatten skadade partiets siffror i valet.

Sverigedemokraterna och EU-valet 2024

Om vi ska avsluta med att spå om vad som händer den 9 juni, då svenskarna går och röstar i EU-valet. Kommer Sverigedemokraterna skadas av Kalla Faktas avslöjande? Kommer potentiella väljare att lägga sin röst på ett annat parti eller stanna hemma? Eller kommer kanske istället partiets sympatisörer att mobiliseras så att de faktiskt går och röstar i ett val som inte brukar engagera Sverigedemokratiska väljare särskilt mycket? Det finns faktiskt en risk även för andra partier, partier där kanske väljarnas syn på dolda konton och smutskastning via nätdrev är mindre förlåtande. Jag tänker då närmast på Liberalerna som varit mest kritiska till Sverigedemokraterna bland regeringspartierna. Partiets hantering av skandalen har knappast lockat några väljare och kanske blir den största konsekvensen att Liberalerna tappar sin plats i Europaparlamentet. Men som sagt, osvuret är bäst.

Av Bengt Johansson

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Propagandainspektion (vecka 20): De rödgrönas kampanjaffischer