Ny bok - VALET 2022: Politik & lokala medier

Idag släpptes den tredje rapporten som Jesper Strömbäck och jag skrivit om valrörlesebevakningen 2022: VALET 2022 Politk & lokala medier. Denna sista rapport tar sikte på lokalmediernas bevakning och vi har - med samma metod som tidigare - tittat på hur fyra lokala morgontidningar bevakade valrörelsen 2022. Vi analyserade både rapporteringen av de lokala valen (till kommun och region) samt till riksdagsvalet. 

 

I skuggan av riksdagsvalet

I flera avseenden bekräftade studien vad vi sett sedan tidigare, att lokala val tenderar att hamna i skuggan av riksdagsvalet. Ungefär hälften av all rapportering i lokaltidningarna handlade om valet till riksdagen och den andra hälften fick regionval och kommunalval dela på. Lägg därtill att alla tidningar som ingick i studien bevakar mer än en kommun, vissa bevakar hela län med många kommuner. Det blir inte så många artiklar per kommun.

Det här handlar givetvis om att riksdagsvalet dominerar nyhetsbevakningen den sista valrörelsemånaden och att alla andra valrörelser därmed sker i dess skugga. Mest skugga faller över regionvalrörelserna. En slutsats är att lokala val är - precis som EU-val - ett andra rangens val där varken partier, medier eller väljare är lika intresserade. 


En livaktig lokal valrörelse

Å andra sidan handlar de artiklar som tar upp lokala valrörelser om sådant som lokalpolitikerna ansvarar för. Det är sjukvård (för regionpolitikerna), skola, omsorg, plan och byggfrågor mm (för kommunpolitikerna) och brinner det till med bråk i en lokal fråga så syns det tydligt i rapporteringen. Med andra ord smittar inte riksvalrörelsen av sig på den lokala valrörelsen. Den är kanske inte så dominant, men den har en egen karaktär.


Mindre spel och sånt

Generellt sett är lokal dagspress mindre fokuserad på valrörelsens strategiska aspekter. Det är mer rak rapportering, särskilt när det handlar om att skriva om valet till riksdagen, vilket till stor del förklaras med att lokalpressens bevakning av riksdagsvalet bygger på nyheter från TT.  Bevakningen av lokalvalen tar mer upp kampanjperspektiv, skandaler mm. Kort sagt är lokal valrörelsebevakning mindre medialiserad. Vad som kanske förvånar är att det i stort sett saknades nyhetskommentarer och analyser som fokuserade på de lokala valen. 


Ingen partiskhet

Precis som i analyserna av riksvalrörelsen i riksmedier kunde vi inte upptäcka någon systematisk partiskhet för enskilda partier. Visst, vissa partier fick mer uppmärksamhet i tidningar med samma partifärg, men när hänsyn togs till hur partierna behandlades försvann den tendensen.

En podd

Idag släppts också ett nytt avsnitt av Mediestudierpodden där chefredaktören Katarina Ekspong och jag diskuterar rapporten och framförallt hur lokal valbevakning kanske kan förbättras.

Lyssna till podden HÄR.

Ladda ner rapporten HÄR.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Propagandainspektionen (vecka 18): Murens återkomst