Den leende politikern

I gårdagens avsnitt av Det politiska spelet berättade Fredrik Furtenbach om vår forskning kring partiledare och deras leenden. Vi har i flera arbeten försökt att få klarhet i när politiker började le och vad ett leende egentligen betyder. 


The smiling politician

Tillsammans med kollegan Orla Vigsö har jag nyligen publicerat en artikel om när de svenska politikerna egentligen började le på valaffischerna, när de gick från att vara allvarstyngda (män) till att le mot den potentielle väljaren. Idén har vi burit på ganska länge, men det var först nu som vi fick den publicerad i tidskriften Journal of Visual Political Communication (läs artikeln HÄR). Titeln är The smiling politician och vi lyckas faktiskt ge ett svar på när leendet kom. Svaret är i valrörelsen 1968. Det var då som vi ser det första partiledarleendet på svenska valaffischer och Kristdemokratiske partiledaren Alf Svensson var först ute med ett riktigt fint leende. Allvarliga män - i kostym

Före slutet på 1960-talet var partiledare allvarliga män som antingen tittade visionärt mot horisonten eller med bister min såg mot väljaren. År 1936 var en valrörelse där partiledarna var i fokus och då fanns det gott om exempel. Högerledaren Gösta Bagge skådade mot horisonten, ett jättestort ansikte av socialdemkoraternas Per-Albin Hansson var omgiven av en massa små väljare (och lite statistik) och Bondeförbundets Axel Perhsson-Bramstorp satt som en landsfader i ett jordbrukslandskap. De enda bilderna där partiledare log var när motståndarna gjorde nidbilder och karikatyrer av sina motståndare. 
Mer leenden åt folket

Men som sagt, från 1960-talet och framåt har partiledarna både i sig blivit vanligare på partiernas affischer och dessutom ler de allt oftare. Ibland ett riktigt stomatolleende, men ofta ett är det en småleende partiledare som tittar ut mot väljarna på affischerna. Kanske är det en kulturell sak för när jag pratat med mina kollegor i Italien tycker de att svenska leenden inte räknas, ett leende kräver att man visar tänderna (åtminstone i Italien). 


Allvarstider

Men även om leende partiledare blir vanligare, var valrörelsen 2022 en comeback för allvarstyngda miner. De allra flesta partiledarna hade faktiskt varierande ansiktsuttryck på valaffischerna, allt beroende på budskap. Givetvis är det svårt att kommunicera ett budskap om gängkriminalitet med en bild på en leende partiledare. Leende partiledare får synas på mer allmänna eller positiva budskap. Men när det ska pratas problem kan man inte gapflabba.


P.S. Här på bloggen har det redan tidigare skrivits lite om leende politiker. LÄS HÄR. D.S.


 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga