Pressfrihetens dag - värt att fira

Idag är det pressfrihetens dag. Värt att fira, inte minst när yttrandefrihet är satt under press. Jag skrev om yttrandefrihet och corona för några veckor sedan i ett tidigare inlägg (läs här). Idag var jag med i en film och pratade om ämnet. Sverige har tappat lite i på pressfrihetsindexet, men ligger fortfarande topp 4 (kolla här). Trakasserier mot journalister gör att Sverige inte framstår lika fritt som tidigare.

Men som sagt, Sverige ligger bra till. Notera att ett av världens supermakter - Kina - ligger bland botteskrapet. Landet undertrycker inte bara yttrandefrihet systematiskt inom landets egna gränser. De försöker dessutom tysta kritik mot Kina i andra länders medier, vilket inte minst svenska medier fått erfara.


En annan tråd att dra i vad gäller pressfrihet är att yttrandefriheten också innebär att en massa galenskap sprids. Konspirationsteorier, falska påståenden och rena dumheter. Tyvärr bidrar flera av världens mäktigaste politiker till desinformation och propaganda. I en sådan värld är det ännu viktigare med fria medier och yttrandefrihet och att medborgare lär sig att kritiskt granska.

Men att kritiskt granska innebär inte att vifta bort allt man inte håller med om. Eller för den skull att tro på allt som sägs. Forskningen har ofta uppmärksammat vår tendens att helst lyssna och ta till oss information som stämmer överens med de uppfattningar vi redan har. Det är ju enklare så. Svårare är att lyssna på meningsmotståndarens argument och fundera över om det ligger någonting i det som sägs. Ett kritiskt sinnelag, utan att bli cyniker är väl det som alla borde ha. Problemet i en informationsmiljö som svämmar över är att vi inte har tid att på allvar bedöma och värdera allt som sägs. Där behöver vi ha professionell journalistik till hjälp så att vi orkar orientera oss.

Videon är filmad i klassisk göteborgsmiljö uppe vid Götaplatsen och eftersom det inte skulle bli reflexer i glasögonen får ni se mig (händer inte ofta) utan glasögon. Känner knappt igen mig själv!

Se videon här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1