Vad kommer valrörelsen handla om?

Snart går vi in i valåret 2018. Vi har haft ganska kraftiga opinionssvängningar det senaste året, framförallt på den borgerliga sidan. Väljarströmmarna mellan framförallt Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centern har gjort att opinionsnivåerna mellan dessa partier kraftigt förändrats. Opinionsläget är nu också jämnt mellan blocken (om KD klarar sig kvar) och Sverigedemokraterna har samma parlamentariska position som efter förra valet. Att regeringsfrågan kommer stå i centrum för valrörelsen 2018 är därmed ingen högoddsare. Vem som ska styra Sverige och hur det ska gå till blir utan tvekan en av de största frågorna i nästa års valrörelse.

Men sedan då? Vilka frågor kommer dominera? 1990-talets och 2000-talets valrörelser har oftast varit ett smörgåsbord av sakfrågor. Men 2014 avvek i och med att invandring och integration dominerade vilket jag skrev om i När makten står på spel.

Kommer det bli samma sak 2018 eller kommer någon annan fråga att vara i topp? Ett sätt att försöka förutspå framtiden är att se vilka frågor som dominerat/är på väg uppåt på medborgarnas dagordning åren före en valrörelse. Går vi till förra valet var invandring och integration på stark uppgång redan 2012 och 2013, detsamma gällde skolfrågor och båda dessa var stora valrörelsefrågor 2014. Å andra sidan var också sjukvården på väg uppåt på medborgardagordningen 2012 och 2013, men sjukvård var inte en särskilt stor fråga i valrörelsen 2014.

Ser vi på vad SOM-institutets siffror om medborgarnas dagordning 2017 (som i stort också brukar vara en spegel av vad som står i medierna och diskuteras i den politiska debatten) ligger invandring/integration ännu högre än tidigare, detsamma gäller skolfrågan. Men som sagt, även sjukvården ligger högt. Vad som ligger lågt och är en lågoddsare inför nästa års valrörelse är ekonomi och arbetslöshet. Detsamma gäller miljön.

Så här ser de långsiktiga trenderna ut, men vi vet också att händelser i verkligheten kan förändra bilden radikalt. Döende sälar utanför västkusten inför valet 1988 och kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 påverkade snabbt valrörelsedagordningen.

En del experter förutspår ju också en kommande börskrasch (eller korrigering om man nu väljer det ordet), säkerhetsläget i världen kan också spela in (även om Ukrainakrisen inte gjorde något större avtryck 2014) och om det blir dramatiska miljöhändelser under valåret kan det kanske bli ett miljöval igen. Vi får väl helt enkelt vänta och se. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fyra spaningar i invasionens skugga

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?