Trump i Orwelland

Om inte ordet finns så existerar inte fenomenet. Tydligen verkar Trumpadministrationen mer och mer svänga in på ett orwellskt spår i propagandan. Att president Trump ljuger utan att blinka har vi i princip vant oss vid. Det han säger (twittrar) betyder lika lite som Bagdad-Bob eller något som auktoritära regimer sprider. Allt måste läsas antingen tvärtom eller tas med stora skedar salt.

En annan strategi som Trump och republikanska politiker ägnar sig åt är att förbjuda ord. Det är givetvis inget som bara republikanska politiker i USA ägnar sig åt. Politiker har i alla tider kämpat om hur verkligheten ska beskrivas. Men nu styr USA:s regering i detalj vilka ord som är tillåtna och vilka som inte är det. Floridas guvernör har tidigare förbjudit ordet klimatförändringar i sin administration och Trump har fortsatt på den inslagna vägen. Jordbruksdepartementet ska inte säga "klimatförändringar" utan "extremväder". Allt för att vi inte ens ska påminnas om ord som inte passar in i en konservativ ideologi. Kampen om ideologi blir också en kamp om språk. Om det fattas ord för samhällsproblem så finns de ju inte!

Att begränsa tankefrihet är en av grundpelarna i George Orwells 1984 och Trump verkar gilla sättet att styra USA på. Förbjud ord så styr vi tanken. Nu senast handlar det om nationella folkhälsomyndigheten CDC som inte får använda vissa ord i officiella dokument om budgeten. Foster, transsexuell, evidensbaserad, vetenskapsbaserad, rättighet, mångfald är ord som ska bort.

Trump har ju blivit kritiserad för att vara Putinvänlig. Men han verkar också ha Sovjet som idealbild. Ett samhälle där statsideologin var styrande för alla samhällsområden och partiet och staten definierade verkligheten. Det verkar vara den drömbild av samhället som Trump eftersträvar.

Är det dags för "Krig är fred". "Frihet är slaveri" och "Okunnighet är styrka" från den amerikanska administrationen?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!