Sanningen verkar vara gravt överskattad

Politisk kommunikation sägs mer och mer handla om kampen om gestaltningar, om att skapa och behålla berättelsen. Genom att bestämma hur verkligheten ska beskrivas styr man den politiska debatten.

I några månader i USA har jag följt flödet av amerikansk politik på ett annat sätt än tidigare. President Trumps twittrande och hur omvärlden reagerar är även här stora nyheter. Men då min mediediet är mer uppblandad med Fox News och konservativa radiopratare blir bilden mer komplex.

När jag funderar på kampen om verklighetsbeskrivningarna ser jag två spår. Det ena är Trump själv och de psykologiska mekanismer han drivs av. Det andra är hur resten av administrationen och de medier som stödjer presidenten agerar.

Börjar vi med Trump är min övertygelse att han är precis det han alltid hävdat. Han är besatt av att vinna. I den övertygelsen finns det inte på kartan att framstå som förlorare. Det är därför han slirar på sanningen eller kommer med uppenbara lögner. Som psykologiskt fenomen är han kanske märklig, men utgår man från den grundläggande premissen agerar han "rationellt". För att upprätta självbilden måste han alltid få det att framstå som att han vinner. Han är därför också  intressantare som psykologiskt fenomen än som politisk kommunikatör.

Mer förbryllande är de andra som hängt på Trump. De drivs sannolikt inte av samma psykologiska mekanism, men har dragits med i dansen med de mer eller mindre bisarra lögnerna och verklighetsbeskrivningarna. Till sin förvåning inser de att det fungerar. Oj, man kan faktiskt blåljuga utan att det får några konsekvenser!! Trots att det finns ett fritt mediesystem och granskande journalister fungerar enkla propagandaknep ändå. Man behöver inte ens vara särskilt sofistikerad. Bara neka, avled uppmärksamheten eller hitta på. Det funkar. Etablerade medier kan avfärdas och definieras som irrelevanta och partiska. Istället finns det finns direktkanaler till väljare och en ny mediemiljö där dessa verklighetsbeskrivningar har god jordmån. Man kan nästan se deras förvåning i tv-rutan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1