Hur gick det? Vet inte - fråga igen om några dagar

Vi lever i ett samhälle där vi har sekunduppdatering eller om man så vill ett on-line-samhälle. Å andra sidan visar det sig gång efter annan att vid stora katastrofer finns det en tydlig fördröjningseffekt. Det är fortfarande så att det ofta dröjer en eller flera dagar innan omfattningen av en katastrof står klar. Vi såg det i tsunamikatastrofen 2004 då det tog flera dagar innan rapporterna från Aceh nådde nyhetsflödet. Dödssifforna steg helt plötsligt till flera hundra tusen.

Men även i områden med stor medietäckning begriper man inte omfattningen innan efteråt. Ibland beror det på att områden saknar mediebevakning eller att kommunikationsstrukturen slagits ut. I andra fall handlar det om att saker och ting sker med viss fördröjning, såsom översvämningarna i USA efter orkanerna Katarina eller Harvey. Men det handlar också om att det helt enkelt tar några dagar innan vi får överblick över en katastrof. När vi är mitt i den ser vi inte helheten utan bara små delar.

Därför är först efteråt som vi kan förstå vad som hänt, trots att vi i stort sett är uppdaterade hela tiden. Själv sitter jag nu med regnet piskande på taket i Orlando när Irma slår till och med ständig liveuppdatering på tv:n som stått på hela dagen. Men hur det gått i Florida Keys eller i Naples? Ingen aning. Fråga mig igen om några dagar. Just nu vet jag faktiskt ingenting.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1