Förlorade Arbeiderpartiet i Norge på grund av en valaffisch?

Nej, en valaffisch avgör knappast val. Inte ens om den blir en stor snackis. Inte heller Kosackvalet 1928 avgjordes nog av affischerna - även om retoriken i kampanjen i övrigt bidrog till det. Men bilder kan skada imagen och skapa diskussioner man inte vill ha. De flesta valaffischer är också så menlösa att de troligen varken gör till eller från. Partierna vill gärna att de ska ge lite nyhetsskjuts, men i de allra flesta fall är de alldeles för mjäkiga. Men även trista affischer kan bli ett problem. Eller snarare när bilden som kommunicerar inte står i samklang med de värden man vill kommunicera.

Bilden av Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre har diskuterats i dessa termer i Norge. En politiker som uppfattas som jordnära och kompetent har stylats om och photoshoppats till oigenkännlighet. Vi har haft svenska exempel. Redan 1991 var affischerna på ledargarnityret i svenska Socialdemokraterna en snackis då Ingvar Carlsson, Allan Larsson och framförallt Mona Sahlin hade stylats på ett sätt svenska väljare aldrig tidigare sett.

I Norge diskuteras nu om bilden av Støre bidrog till att sänka AP? Har kritikerna rätt? Där behöver vi faktiskt mera forskning.

Läs Maria Lundbergs artikel i Aftenposten här.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1