Känslor och politisk kommunikation

Det är mycket känslor i politik, inte minst i valkampanjer. Visst ska vi som medborgare ta det mest upplysta valet. Men vi är inte (bara) rationella varelser utan drivs också av känslor. Inte minst när det gäller politik. Det räcker ju att gå in på sociala medier och se hur känslorna rasar så fort politik och samhällsfrågor debatteras.

Ett akademiskt bidrag till detta forskningsfält har jag (tillsammans med kollegorna Tom Carlson i Åbo och Orla Vigsø) nyligen publicerat i boken Political Advertising in the 2014 European Parliament Elections (Holtz-Bacha, Novelli & Rafter (red).

I kapitlet (Persuading beyond Words: Visual Appeals in the 2014 European Election Campaign) tar vi sikte på den delen av politisk reklam som inte är textbudskap, utan kommuniceras med bilder och logotyper. Analyserna visade också inte oväntat att en stor del av affischer och filmer hade visuella element såsom bilder på politiker och andra symboler. Men det visade sig också att detta var allra mest dominant i de nya EU-medlemmarna i Östeuropa. Dessutom hade euroskeptiska partier ett tycke för att använda visuella element i kommunikationen.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1