Vägen till ett propagandakrig

Fakta, alternativa fakta, fake news och allt vad det nu ska kallas. Sällan har väl det i den offentliga politiska debatten flugit runt så mycket diskussioner om verkligheten och verklighetsbilder. Nu är det inget nytt. Politisk propaganda har alltid kännetecknats av överdrifter, svartmålningar och  skönmålningar. Det hör till de politiska språket.

Menar jag därmed att ingenting är nytt? Propaganda där kopplingen till fakta varit minst sagt tveksam har ju alltid funnits. Ja, i det avseendet är Trumpifieringen av den politiska debatten inget nytt. Vad som skiljer dagens diskussion är dock kampen om det som professor Kent Asp benämnde som värderingsfri contra värderingsbunden kunskap i sin bok Mäktiga massmedier (kan laddas ner här).

Ofta delar man ju in verkligheten i fakta och åsikter. Kent Asp skilde i sina analyser av kärnkraftsomröstningen 1980 istället mellan värderingsbunden och värderingsfri kunskap. Viss kunskap är värderingsfri, det är kunskap som vi alla håller med om oavsett vilka politiska åsikter vi har: Socialdemokraterna sitter i regeringen, EU budget är X miljarder eller kanske att Zlatan spelar i Manchester United. Andra saker är mer bundna av värderingar: Socialdemokraterna satsar mer på jämställdhet än andra partier, EU har bidragit till fred i Europa eller att Zlatan är Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna.
    
Gränsen mellan värderingsfri och värderingsbunden kunskap är inte knivskarp och det finns ofta en kamp i försök att få värderingsbunden kunskap att accepteras som värderingsfri. Trots det är den värderingsfria kunskapen något som vi har som grund för en politisk diskussion, något som de allra flesta är överens om.

Det nya vi sett med den amerikanska administrationen är att de tagit steget över och ifrågasätter även den värderingsfria kunskapen. Att hävda att det var fler på Trumps installation än Obamas, referera till terrorattentat som inte skett mm är att förflytta spelplanen för den politiska diskussionen från en kamp om värderingsbunden kunskap till den värderingsfria. Problemet är att om man ska bråka om de mest grundläggande beskrivningar av verkligheten är det svårt att överhuvudtaget föra ett politiskt samtal. Då hamnar vi bara i ett propagandakrig.

Kommentarer

  1. Hej Bengt, jag skulle behöva hjälp av intresserade demokrati-forskare som vill söka stöd från Vetenskapsrådet för att hjälpa till att forma ett digital demokrati alternativ för världen. Läs mer om projektet är: https://igov.direct/se/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1