Malmö i skottgluggen

Fake news var det. Beskyllningarna haglar om hur verkligheten ska beskrivas. Här hemma är  Sverigebilden i fokus, då Donald Trump satt Sverige på världskartan när han i ett tal antytt ett terrordåd i Sverige. Bakgrunden verkar vara att den amerikanske presidenten tittat på ett reportage på favoritkanalen Fox news, där Sverige målats i dystopiska färger på grund av flyktingmottagandet.

Viljan från konservativa medier att måla bilden av att Sverige (och Tyskland) har problem på grund av stort flyktingmottagande och stor invandring har givetvis ett syfte. Om man är kritisk mot invandring och liberala idéer måste bilden av ett misslyckande slås fast, annars är ju de egna recepten på samhällsproblem knappast relevanta.

Igår hamnade Malmö i skottgluggen. Den före detta Ukip-ledaren Nigel Farage kallade Malmö för Europas (ja kanske världens) våldtäktshuvudstad och ett ryskt tv-reportage menade att Malmö var en stad i kaos. Experter slog snabbt fast att varken Farage eller det ryska reportaget hade fakta som kunde stödja deras påståenden. Istället handlar det om politisk propaganda av värsta sort. Strategin är densamma för Sverigebilden generellt. En stad som präglas av mångkultur kan inte få lyckas och då passar det också bra att ta fram en stad - Malmö - som ett konkret exempel att ge sig på.

Jag kommenterar exemplet Malmö i dagens Kvällsposten. Läs artikeln här 

Kommentarer

  1. Kan också tipsa om hur Henrik Selin från Svenska institutet som pratade om detta i TV4 imorse

    http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3803512

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1