Chansen att rädda ansiktet är större än någonsin

Om en lite stund får vi veta hur det gått i EU-valet. På många håll i Europa verkar starkt EU-kritiska och främlingsfientliga partier gått starkt framåt och snart får vi se om liknande tendenser finns i Sverige.

Oavsett valresultat kan vi vara säkra på en sak. Inget parti kommer säga att valresultatet är ett misslyckande för den egna politiken. Kanske kan man gå med på att man inte lyckats kommunicera ut sitt budskap. Troligen är det också mediernas fel. Egna framgångar beror dock bara på den egna förmågan och den egna politiken.

Men vad som är talande för den politiska retoriken är att man också alltid kan hitta jämförelser så att man har haft framgång. Inte minst ger resultaten i EU-valet sådana möjligheter. För frågan är vad man ska jämföra med. Resultatet i förra EU-valet, riksdagsvalet eller kanske opinionsundersökningar? Det går (nästan) alltid att hitta en jämförelserpunkt där resultatet kan ses som en framgång. Skulle t ex Socialdemokraterna landa på drygt 25 priocent kan man säga att man har kvar sina mandat i parlamentet, vilket är sant. Men i relation till dagens opinionsmätningar inför riksdagsvalet är det lågt. På samma sätt kan Sverigedemokraterna tala om framgångar så länge de slår resultatet i förra EU-valet. Även om denna siffra kanske ligger betydligt lägre än nivån i de opinionsundersökningar som vi sett senaste åren. Allt handlar om att hitta en jämförelse som kan tolkas gynnsamt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nytt förtroendeuppdrag

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28