Bilder kan skada mer än tusen ord

Vi lever i en bildkultur. Visst finns det mycket texter, men vi formligen dränks av bilder. Inte minst på sociala medier där bilder läggs ut för att visa roliga saker, elaka saker, ironi eller bara strunt. Det mesta försvinner förbi, även om det säkert finns lagrat i molnet någonstans (vilket väl egentligen är en datorhall utanför Luleå eller nåt).

Men ibland stannar bilder kvar och det luriga med bilder är att de biter mycket bättre än ord. En bild säger ju mer än tusen ord, men en bild kanske också kan skada mer än tusen ord.

Bildens styrka kan skapa problem när den stora och den lilla världen blivit så tätt sammankopplade. Det krävs så lite - en knapptryckning på mobilen - och så finns bilden tillgänglig för hela världen. Givetvis tänker de allra flesta alldeles för lite på eventuella konsekvenser. Det känns ju inte som hela världen tittar på och oftast gör den ju inte det heller.

Bilder av politik har exploderat som all annan bildkommunikation. Vi ser bilder av politiker överallt och i de sociala mediernas tidevarv har det blivit allt vanligare med bildkamper i det offentliga rummet. Politiker som attackerar och får motattacker är ju inget nytt, inte heller att det görs med bilder. Satirteckningar och valaffischer har sedan 100 år använts i valkampen, med teckningar och bilder som befunnit sig i en dialogisk kamp med varandra.

Det nya är att attacker och motattacker går snabbare. De kan spridas till helt andra arenor än man först kanske hade tänkt sig och kan också kommenteras och utnyttjas av politiska motståndare. Motiven att lägga ut dem är troligen inte heller så genomtänkta som de borde vara. När politiker själva också tar tillfället i akt och lägger ut bilder på sociala medier ökar också risken att det man ville säga med bilden slår tillbaka. Magadela Anderssons hattbild är ett ganska bra exempel på det.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?