Granskningsfasen är här!


"I en kris vet vi att journalistiken ofta är myndigheternas bästa vän, särskilt i början då alla vill veta vad som hänt. Då är det lätt att få ut information. I senare skeden av krisen kommer alltid granskningen, inte minst då politisk opposition och andra gör sin röst hörd.  


Så skrev jag den 20 april på den här bloggen. Att granskningen skulle komma visste vi. Frågan var bara när. Svaret är att det tog tre månader från det att krisen på allvar startade i Sverige. Coronapandemin har nått granskningsfasen, även om pandemin är långt ifrån över.

Kritik har visserligen redan riktats mot bristande beredskap, oförmågan att skydda äldreboenden och bristen på storskalig testning. Problemet var bara att kritiken inte biter så bra när ansvaret är delat. När Kristdemokraterna och Moderaterna börjat svinga i debatten har det delvis slagit tillbaka mot dem själva. Ansvaret har inte bara landat på regeringen, utan spillt över på tidigare gemensamma beslut och verksamheter som kritikerna själva har ansvaret för. Då är det svårt för kritken att få fäste.


Men borgfreden är över och inför kvällens partiledardebatt slängde SD:s Jimmie Åkesson in ett vedträ i kritiken mot hur covid-19 hanterats. Kravet på Tegnells avgång var kanske lite udda, men i linje med hur SD ofta argumenterar. De verkar inte bry sig så mycket om hur svensk förvaltningspolitik faktiskt ser ut. Istället gör de - lite som Mr Trump i det stora landet västerut - utspel som kan slå an både hos både väljarbas, medier och politiska motståndare. Det handlar om budskap som attraherar ryggmärgsreflexen hos en del väljare. Dessutom skapar det rubriker och kritikstormar. Men det är just sådant som fungerar bra i en politisk debattmiljö där sociala medier driver mycket av energin. Att reta upp "etablissemanget" är en numera välkända politisk kommunikativ strategi. Skulle Jimmie Åkesson krävt Stefan Löfvens eller Lena Hallengrens avgång hade det inte gett några bra rubriker, klick eller arga reaktioner även om det kanske varit mer formellt mer riktigt. Det mest förvånande är kanske att det funkade en gång till.....

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga