Sommar, sommar, sommar - årstider på valaffischer. Veckans valaffisch v.31

Hur är det med årstids- och vädersymbolik på svenska valaffischer? Tanken slog mig efter  Orlas genomgång av semesteraffischer och Socialdemokraternas idylliska sommaraffisch med röd stuga och segelbåt från 1960. Finns det höstaffischer eller kanske till och med vinteraffischer? Och hur är det med vädersymbolik som värmeböljor, stormar, skyfall eller torka? Kort sagt, hur används årstids- och vädersymbolik på valaffischerna?

Sagt och gjort gick jag igenom databasen med affischer och insåg ganska snabbt att varken årstider eller väderfenomen är något som utmärkt valaffischer. Faktum är att vädersymbolik i stort sett var helt frånvarande. Det är först med Miljöpartiets affischer 2014 på temat att det behövs "varmare politik och inte varmare klimat" som väder/klimatfenomen illustreras med bild. Det är också enda gången vi i valaffischhistorien hittar en vinterbild, även om snön smält till följd av klimatförändringarna. Vinter och väderfenomen är med andra ord en bristvara på svenska valaffischer.Men årstider används, eller rättare sagt sommar och möjligen tidig höst används då och då. Här finns det lite olika teman. Fram till 1950-talet syns det då och då bilder från Bondesverige där bönder plöjer eller skördar, vilket sker på olika delar av sommarhalvåret (man kan dock även plöja på våren). På dessa bilder - som Högerns affisch från 1936 - är dock inte själva årstiden i fokus utan bondesamhällets arbete.


Ett andra tema är bilder av levande landsbygd, oftast då från Centerpartiet/Bondeförbundet. På dessa affischer är det också uteslutande bilder av gröna och blommande sommarmiljöer. Den levande landsbygden är alltid klädd i sommarskrud, vilket Centerns affisch från 1994 väl illustrerar.

 


Ett tredje tema är bilder av olika former av idylliskt vardagsliv. Dit hör semesterbilden som refererades till ovan. Bilder av lekande barn och avslappnade vuxna sker ofta i ett somrigt Sverige. När partierna ska måla upp bilder av hur bra Sverige kommer bli med partiets politik är den svenska sommaren en given fond. Socialdemokraternas affisch "Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre" från 1976 års valrörelse visar ett Sommarsverige där till och med tecknade solar fått plats.Ett fjärde tema som också är sommaranstruket är miljöskydd. Istället för att hota med konsekvenserna av bristfällig miljöpolitik visar partierna hellre upp det som ska värnas. Dessa bilder är allt som oftast bilder på svensk sommarnatur. På Centerns affisch från 1979 sitter barnet lättklätt vid en sjökant och dricker vattnet en svensk sommardag.Det vi vet om årets valaffischer är att Miljöpartiet har vinterbilder (isbjörnar) och även sommarbilder av typen som Centerns affisch här ovan. Centerns affischer har också sommar som bakgrund till bilderna på Annie Lööf och andra affischer. Kan vi kanske förutspå att årstider blir ett karaktärsdrag för 2018 års valaffischer? Och är det i så fall idylliska bilder av sommar som dominerar eller har årets värmebölja omöjliggjort symboliken? En annan fråga man undrar över är ju hur valaffischerna sett ut om valdagen hade varit i februari!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1