Dags för en journalistlegitimation?

"Det är i motvinden som draken lyfter" sa fotbollslandslagets Tommy Svensson en gång i tiden när det var lite motigt i kvalet inför fotbolls-EM 1996. Nu lyfte tyvärr inte Svenssons lagbygge till EM, men kanske kan journalistiken i en tid av motvind göra ett sådant lyft?

Journalistikens självklara roll som det offentliga samtalet centrum har eroderat. Det finns andra kanaler (säg hej till Trump och Twitter) och resurserna för journalistik blir knappast större i takt med att mediehusen letar efter hållbara affärsmodeller. Journalistyrket är därmed inte heller den självklara karriären för många. Välbetalda och mer säkra kommunikatörsjobb lockar mer. När sedan vem som helst kan smälla upp en webbplats och kalla sig journalist blir yrkesrollen urvattnad.

Men kanske är det i denna situation som journalistyrket och journalistrollen kan lyfta igen? Det är när journalistiken hotas som den förhoppningsvis kan hitta sina kärnvärden och legitimitet. Frågan måste ställas om vad det unika är som journalister kan och vad en journalist är. Det är den diskussionen som måste få större plats. Med andra ord: vad är och vad kan en journalist som inte alla andra kan? Kanske är det dags att damma av den gamla idén om journalistlegitimation igen? Åtminstone måste vi diskutera mer vad en journalist egentligen är.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1