SMS som krisvarning - nu är det här!

Nu får svenskarna som de vill och får varningsmeddelanden som sms direkt i mobiltelefonen. Tidigare var det inte tillåtet i lag att skicka ut varningar till mobiler som befinner sig i ett visst geografiskt område. Men nu har riksdagen ändrat lagen och vid en samhällskris kan myndigheter skicka ut varningar till alla mobiltelefoner som befinner sig i det drabbade området.

Vi mätte långt innan (2014) detta beslut togs av riksdagen vilka larmkanaler svenskarna föredrog. Det visade sig att redan då att varningar via SMS var det som de allra flesta föredrog. Bland yngre var denna önskan ännu starkare.

I USA är denna form av varningsmeddelanden vanliga. Det plingade till i mobilen titt som tätt när jag var i Orlando under orkanen Irma. Nu lär det plinga i Sverige framöver också.

En brist är dock att det krävs att VMA (viktigt meddelande till allmänheten) aktiveras för att det ska vara möjligt att skicka ut SMS. Eftersom VMA är rikstäckande får alla i hela Sverige meddelanden via radio och tv hur lokal än varningen är. Med andra ord får jag som boende i Göteborg veta via radio/tv att det varit en olycka som gör att boende i Kiruna ska stänga fönstren. Kanske dags att göra VMA lokalt anpassat också för att modernisera larmsystemet? Läs i dagens GP om denna problematik.

Nu är inte heller SMS särskilt modernt. Det finns flera brister, inte minst att SMS inte garanterat kommer fram och kan bli fördröjt. Redan för 8 år sedan skrevs också en rapport där man förespråkade CB (cell broadcast) som varningsmeddelande istället. Det är det som syns på bilden ovan och som finns i bland annat USA. Det är inte ett SMS utan en annan typ av som kommer som en pushnotis i mobilen. Men om det är något sådant vi får se i mobilerna framöver återstår att se.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1