Harvey vs Trump

Tweetsen flödar som vanligt från den amerikanske presidenten. Och givetvis så även kritiken. Även om orkanen Harvey blev nedgraderad från 4 till 1 på indexet för orkaner har den skapat stor förödelse i Texas och inte minst översvämningarna är gigantiska. Om rapporterna stämmer kanske det värsta är kvar eftersom det ska regna smått otroliga mängder de närmaste dagarna. Att naturkatastrofer är en fara för politiska ledare är inget nytt. George W. Bush fick mycket kritik för sitt agerande under och efter Katerina 2005 och idag vet alla ledare att det är viktigt att visa empati och förmåga att leda i samband med kriser. Förr så var naturkatastrofer något som framförallt skulle hanteras av berörda myndigheter, men kraven på politiska ledares agerande har ökat. Från svensk horisont har alla politiker insett att kriser och katastrofer också har en politisk dimension ifråga om ledarskap. Vid skogsbranden i Västmanland gjorde både Fredrik Reinfeldt (då statsminister) och Stefan Löfven (oppositionsledaren) uttalanden och besök på plats. Ledare måste uttala sig och agera rätt.

Trump har ännu så länge nöjt sig med att twittra med budskapet om att allt är under kontroll och att han ska åka dit när han kan utan att störa räddningsarbetet. Kritiken har inte ännu så länge riktats mot hans krishantering. Men kritik har han fått för att han tagit andra kontroversiella politiska beslut i orkanens skugga. Inte minst är benådningen av den ökände sheriffen Joe Arpaio det som väcker störst ilska. Många menar att Trump medvetet gjorde detta för att undgå kritik när nyhetsintresset var riktat åt ett annat håll.

Det finns mycket att säga om kriser och ledarskap. Vill man fördjupa sig i det ska man givetvis titta på vad Arjen Boin & Co håller på med. Deras utmärkta bok The politics of crisis management har för övrigt kommit ut i en ny upplaga.

Sedan berör vi det lite grand i Kriskommunikation 2.0 och vi kommer också ägna mer intresse åt det i KRISAMS.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?