Jimmie är faktiskt ett sänke

Nu säger jag det: Sverigedemokraterna kommer aldrig ingå i en regering så länge Jimmie Åkesson är partiledare. Det kan tyckas som en korkad sak att säga med tanke på att partiet vuxit sedan varje val de ställt upp i. Med Åkesson som partiledare är dessutom SD Sveriges andra största parti i opinionsmätningarna. Inget tyder heller på att de kommer att göra ett sämre valresultat 2018 jämfört med valet fyra år tidigare.

Mitt argument bygger på att Sverigedemokraterna aldrig kommer att kunna tvätta bort sin vit-makt-koppling så länge som ledargarnityret gick in i partiet då det klart och tydligt var starkt främlingsfientligt (och inte "bara" invandrarkritiskt). Jimmie Åkesson är en mycket skicklig debattör och politiker (även om han då och då drabbas av minnesförlust eller har märkligt dålig insyn i detaljer i partiet). Till detta hör att han också är extremt populär bland sina väljare. Inte bland något parti är anhängarna lika entusiastiska över sin partiledare.

Men problemet är historien. Ingen kan väl på allvar tro på Åkesson när han säger att han gick med i SD för att de var EU-kritiker? Samma misstanke gäller hela den nuvarande partiledningen, vilket gör att de är politiskt omöjliga hos de andra partierna (troligen även moderaterna). Då spelar det i stort sett ingen roll hur populär han är bland de egna väljarna.

För att Sverigedemokraterna ska komma i regeringsställning krävs det att partiet antingen blir så stort att de får bilda en minoritetsregering eller att Jimmie & co försvinner så att en ny partiledning som inte har samma historiska belastning tar vid. En partiledning som kommit in i partiet senare och kan omfamna den socialkonservativa ideologin utan att vara behäftad med associationer till vit-makt rörelsen. Frågan är om det finns några sådana utmanare i partiet?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1