Några reflektioner i förtid

Det börjar närma sig slutsignal på valrörelsen 2014. En valrörelse som till en början verkade helt avgjord blir kanske trots allt lite spännande. Men stalltipset är ändå regeringsskifte och Löfvén som ny statsminister. Valrörelsen har enligt mina ögon varit en klar fördel för Alliansen. De har lyckats få hela berättelsen att handla om regeringsfrågan och om Sverigedemokraterna ska bli vågmästare eller inte. Därmed har oppositionen på många sätt behövt hantera en fråga som de inte alls vill prata om.

Precis som de senaste valrörelserna har det nya medielandskapet gjort att inga sakpolitiska frågor dominerar debatten längre. Vi upplever ett enda stort smörgåsbord av sakfrågor och dessutom är debatterna, utfrågningarna, specialprogrammen så många att det inte längre går att få en överblick.

När det gäller mediebilden brukar jag hålla emot när journalister och andra vill få mig att säga att sakfrågorna inte får någon plats. Min grundhållning är att allt inte handlar om spel och opinionsmätningar, utan att det som väljare går ganska bra att orientera sig i partiernas olika åsiktslinjer via medierna. På många sätt håller jag fast vid det. Men en sak saknar jag. De långa reportagen. Berättelser som ger ett sammanhang till alla de röster som hörs. Här tror jag att nyhetsjournalistiken står inför en stor utmaning. Vi behöver inte fler kommentatorer och krönikörer. Vi behöver långa texter och reportage som försöker få allt att hänga ihop.

När det gäller valreklamen har jag tyckt mig se en väldigt aktiv kampanj. Valaffischer och inte minst tv-reklamen har man inte kunnat undgå. Det nya i år är att man knappt kan öppna webbsida utan att mötas av politiska annonser och valfilmer. Centerns "nära, nära mig" nynnar vi på allihopa här hemma och den lilla flickan som undrar hur det ska gå för henne (socialdemokraterna) har jag sett hur många gånger som helst senaste veckorna.

En sista reflektion är att kvällspressen i allt högre grad vill vara sig själv nog. De har storsatsat på web-tv och utmanar SVT/TV4 på deras egen planhalva. Kanske är det lyckat, kanske blir det lite för många debatter och utfrågningar. Så även om 40-års-jubilaren text-tv på många sätt är ganska omodern i det digitala medielandskapet, är det ofta dit jag vänder mig. Där är det lugnt, stilla och man kan få en snabb överblick av vad som hänt.

Kommentarer

  1. Träffande reflektioner Bengt.
    "Vi behöver långa texter och reportage som försöker få allt att hänga ihop."
    Jag försökte mig på en analys av integrationsdebatten utifrån värderingssystem, i just en ganska lång text. Vore kul att höra dina reflektioner
    http://www.hittaframat.se/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!