Bengts listor

Som kampanjforskare brukar jag få ranka och bedöma valaffischer och valfilmer. Här kommer då min lista av de tre bästa affischerna, valfilmerna, motkampanjer och politiska slogans. Genomtänkt? Till viss del. Men eftersom jag hela tiden sysslar med kampanjer och valmaterial är jag kanske lite väl förtjust i det som avviker lite och är nytt. Det får ni ta.


Affischernas topp tre


1. Miljöpartiet

Jag är ganska svag för affischer där bild och text förstärker varandra. Det har varit ganska tunt med det i årets valrörelse. Miljöpartiet har gjort ett försök och pulkabilden är roligast. Min kritik är att bilden är lite murrig och allt för lika kommersiell reklam. Man kunde gjort så att den sticker ut lite mer.
2. Moderaterna i Stockholm
Det blev ett ramaskri kring Stockholmsmoderaternas kampanj. Men det hör till att kritisera politisk reklam som fokuserar på motståndarna. Trots allt handlar det inte om någon smutskastning mot en enskild politiker utan om politiska förslag. Att det sedan kanske överdrifter i relation till realpolitik är något som den politiska debatten får ta hand om. Kanske den enda kampanjen som fick mig att skratta lite. Roliga ordvitsar - som brukar funka bra i svensk politisk reklam. 3.Sverigedemokraterna
Den tar sig in på listan för att man vågar framställa partiledaren lite annorlunda än de vanliga studiobilderna i halvfigur. En småleende Jimme Åkesson som tar ett stort kliv med händerna i byxfickorna har vi inte sett tidigare på svenska valaffischer. Mer sådant skulle vara trevligt!
Valfilmernas topp tre

1. Socialdemokraterna
Socialdemokraternas skolfilm är klart bäst i årets val. Emotionell berättelse som tar tag i en. "Hur ska det gå för mig?" är hjärtknipande och man lyckas få in att RUT skapar ojämlikheter. Snyggt gjort och effektivt berättat.

 Se filmen här.


2. Moderaterna
Moderaterna har testat detta format tidigare. I de allra första reklam-tv spotarna 2006 gjorde man liknande filmer. Av de tre som producerats är "Koppen" den jag gillar bäst. Hög igenkänningsfaktor och humor. Funkar.

Se filmen här


3. Centern
Centern tar det mest vågade greppet med en animerad film och den glada sången "Nära, nära dig" som jag nynnat på hela veckan. En imageskapande film som inte levererar ett endast sakpolitiskt budskap. Men den kanske mest minnesvärda - och konstigaste i årets val.

Se filmen härSubkampanjens topp tre

1.Vänsterpartiet Ofta är det parodier vi pratar om när undervegetationen i valkampanjen tas upp. Men för Vänsterpartiets del är det en internetaffisch som inte producerats av partiet centralt utan av en bekant till Rosanna Dinamarca. Affischen var ett svar på Folkpartiets "Feminism utan socialism" och klockren. 2. Feministiskt initiativ
Att ge sig på motståndarnas affischer IRL är inte så snyggt, men om det sker med häftmassa som går att ta bort må det vara hänt. Klart fyndigast ifråga om gerillamarknadsföring i årets valrörelse.

3. Centern
Annie Lööf som Alfred E. Neuman. Elakt och klart roligast. Hade gärna sett fler karikatyrer. Bästa slogans

1. Vänsterpartiet: Välfärden är inte till salu
2. Miljöpartiet: Politiken måste bli varmare - inte klimatet
3. Centern: Närodlad politik

Kommentarer

  1. Här en som stjäl dina bilder:
    https://twitter.com/MatsQviberg/status/989072485806112769

    SvaraRadera
  2. Nu har ju inte jag gjort Annie Lööf-bilden. Men är inte förvånad att den dyker upp igen nu när centern och Lööf är i skottgluggen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Nytt förtroendeuppdrag

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28