Om akademiska vitsar

Jag satt och funderade lite på akademiska skämt. Finns det så många sådana? Jag menar nu inte akademiker som skämtar, för det gör ju en del. Studenter har spex och parader, där vi göteborgare alltid tittar på Chalmeristernas cortege på Valborg. Lite torr ironi går också hem på seminarier och i andra sammanhang. En gång i tiden fanns det också tredjeopponenter på disputationer som med gravallvarlig min gjorde en humoristisk opposition, med ordlekar eller på annat sätt hävda att avhandlingen handlade om något helt annat än den gjorde. Egna minnen av torr akademisk humor var när en docent lite stillsamt noterade att diskussionerna om jagets upplösande som varit så viktigt på seminariet om postmodernism helt plötsligt försvunnit när deltagarna ställde sig i kön till kaffeautomaten. Då hade jaget tydligen gjort en stark come-back när någon försökte gå före i kön. Men akademiska skämt? Hur många sådana kan jag egentligen?



Om viljan att få till en OLS

Teckningen här intill har jag ritat av från en lärobok i statistik och faktum var att just i den boken finns  ganska gott om bilder som skojar lite med statistik. I detta fallet handlar det om viljan att få till en linjär regression och kunna rita ut en trendlinje som passar bäst till alla punkter, men klustret av observationer nere till höger förstör den fina modellen. Att som personen i teckningen sudda ut outliers är kanske lockande men knappast forskningsetiskt. Men lite skojigt och det finns nog många forskare som förbannat outliers som gör att regressionsmodellen inte visar någon tydlig korrelation.


Jesus och Paul Tillich

Det enda akademiska skämt som jag just nu kan komma på är från när jag läste religionsvetenskap på 1980-talet. Skämtet kräver att man kan en del om modern teologi och går så här.
 
En grupp arkeologer hade i sina utgrävningar hittat en klippgrav i Israel och ett skelett där innanför. De drar slutsatsen att det måste handla om kroppen av Jesus från Nasaret. Det här ställer ju kristendomen inför stora problem så en av arkeologerna - som är katolik - tar kontakt med påven (ja, jag vet att det inte är så sannolikt med detta är en rolig historia!).

- Arkeologen: Det är så här att vi arkeologer har hittat Jesus kropp i en klippgrav i Israel.
- Påven: Det här var inte bra, hur ska det gå med uppståndelsen och det eviga livet? Jag vet inte riktigt vad vi ska ta oss till. Måste prata med mina kardinaler.
- Påven: Kära kardinaler, en grupp arkeologer har hittat Jesus kropp i en klippgrav. Vad ska vi ta oss till? Hur ska det gå med uppståndelsen och det eviga livet?
- Kardinal X: Vi kanske skulle ringa. Paul Tillich. Han är en protestantisk teolog. Ganska fiffig och brukar ha svar på det mesta. 
 
Påven ringer Paul Tillich.
- Paul Tillich: Hallå?
- Påven: Ja, det här var påven. Det är så att en grupp arkeologer har hittat Jesu kropp i en klippgrav. Har du något förslag om vad vi ska säga? Hur ska det gå med uppståndelsen och det eviga livet?
- Paul Tillich: Det var värst! Så du menar att han har funnits?
 
Epilog: För att greppa det här måste man kunna lite 1900-talsteologi som inte brydde sig så mycket om den historiske Jesus utan mer fokuserade på att berättelsen i sig befriande mm. Så den gick hem bland religionsvetarna på 1980-talet


Några till från vännerna

Ställde frågan på Facebook om någon annan hade några forskarskämt på lut. Responsen var väl inte överväldigande, men några kom in (tack Henrik och Johan). 

Behaviorister och sex

Två behavioristerna som har sex.Efteråt säger den ena:
- Det var skönt för dig. Hur var det för mig?
 
Nationalekonomen, matematikern och logikern ser ett får
 
En nationalekonom, en matematiker och en logiker åker tåg i Skottland. De tittar ut genom fönstret och ser ett svart får. ”Åh,” säger nationalekonomen, ”alla får i Skottland är svarta!”. Matematikern tillrättavisar honom och säger ”Nej, _minst ett_ får i Skottland är svart!”. Logikern tittar oförstående på dem båda och säger, ”Näej, _minst en sida_ av ett får i Skottland är svart…”

Där slutar mina exempel på akademiska skämt, men visst måste det finnas flera. Har ni några sådana får ni gärna dela med er. 

Med de orden tar bloggen sommarlov. Det lär nog komma en del forskningsnyheter (en del kapitel och artiklar är på gång), men det berättar jag om först efter semestern.

Ha en fin sommar alla därute



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Propagandainspektionen (vecka 18): Murens återkomst