Propagandainspektionen (vecka 24) - Kö- och krångelsamhället revisited

Vi har ofta påpekat att valaffischer är barn av sin tid, både ifråga om design och budskap. Visst, det finns vissa saker som återkommer, som Moderaternas budskap om att sänka skatter eller Miljöpartiets appeller om att miljön behöver skyddas. På samma sätt finns andra politikområden i stort sett alltid på plats genom valaffischhistorien, som sjukvård, pensioner och bostäder.


Comeback för bortglömda budskap

Inför höstens val verkar någonting ha hänt med den politiska debatten på grund av den rådande samhällsutvecklingen. Med stigande räntor, problem med passhantering, köer till flygplatsincheckningar och prischocker på mat och energi finns det bortglömda affischer som kanske kan plockas upp igen.


Kööööösamhället

Det vi först kommer att tänka på är Folkpartiets affisch från 1964 där man med hjälp av telefonlurar illustrerar ett samhälle där alla får vänta - på jobb och bostad. I valrörelsen 1968 behövdes det inte ens konkretiseras. Alla visste ändå vad det handlade om. Kösamhället var något som alla kunde relatera till. Men med tanke på senaste månadernas problem med saker och ting kan den kanske återanvändas?


Krånglet som valfråga

Men det finns fler affischer att inspireras av. ”Krånglet” var ett vanligt ord under lång tid och handlade om en ineffektiv offentlig byråkrati. Framför allt Moderaterna och Folkpartiet drev ”byråkratifrågan” med en önskan om färre regler och kanske också en konkurrensutsatt offentlig sektor (”den ofantliga sektorn” som den ibland kallades). Båda partierna gick till val både 1976 och 1979 med slagord om att minska krångel och byråkrati. Oftast var det inte specificerat vilket krångel det handlade om men det gör Folkpartiet 1976 genom att berätta exakt vad man menar på affischerna. Det handlar om krångliga deklarationer, blankettraseri och obegripligt myndighetsspråk. Men även om inte alla affischer gav exempel fattade alla ändå vad det handlade om. Byråkratifrågan var levande på 1960- och 70-talen och kanske är den på ingång igen?
Kärnkraft, vindkraft eller spara energi?

Det är ingen vild gissning att energifrågan blir en valfråga, inte minst kampen mellan kärnkraft och vindkraft som plötsligt fått politisk laddning. Men energiförsörjning kommer vara en central fråga framöver och vad som kanske borde få ett uppsving är att spara energi, oavsett vilka energislag som vi kommer använda i framtiden. 1970-talets kampanjer för att spara energi känns inte så långt borta och affischer på temat var ett folkpartistiskt kännemärke i valen på 1970-talet. Det här kan kanske också bli en valslogan igen?


Den dyra vardagen

Med stigande räntor och framför allt kraftig inflation blir vardagen dyrare för oss alla. Flera partier har redan varit ute och påpekat att det är ”dyrt att leva i Sverige”. Men även här finns det affischer att plocka fram ur garderoberna. Vi visade i förra veckans inlägg om mat på valaffischerna hur både Centern och VPK propagerade för sänkt moms på mat (se HÄR). Moms på mat var länge en vänsterpartistisk paradgren och i valet 1970 fick till och med en kundvagn plats på valaffischerna. Men även Socialdemokraterna lyfte fram problemen med inflation i valet 1982 där de ville hejda matpriser och hyror som ökat kraftigt under åren med borgerlig regering.
Let’s recycle

Det är inte utan att det känns som vibbarna från 1970-talet är på ingång igen och frågan är om partierna också sneglar tillbaka på gamla budskap och affischer. Recycling är ju på modet och kanske kan det också gälla valaffischer som vi alla kanske trodde hamnat på sophögen för gott. Men vi har haft fel förr.

 

Av Bengt Johansson

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28