En liten pratskandal i valspurten - Jimmie Åkesson och P3

Jag har den största respekt för partiledarna som far land och rike kring för att vara med på möten, göra intervjuer och ställa upp i debatter. Numera har ju alla medier dessutom fått för sig att de ska ha alla format själva (debatter och intervjuer) och att partiledarna ska vara med på allihop. Ett under att de orkar och i princip alltid kan besinna sig. Men ibland brister det och det som kommer ur munnen är kanske inte det som var planerat.

När man försöker sig på att analysera vad som sägs, hur det sägs och inte sägs blir det givetvis mycket spekulation. I min forskning har jag sysslat en hel del med det politiker säger och när de säger bort sig, så kallade pratskandaler.

Det som verkade vara en sådan var Jimmie Åkessons utfall i intervjun i Morgonpasset i P3. Åkesson var irriterad och sa att P3 är en "skitkanal", "vänsterliberal smörja" och att han hade lagt ner den om han varit chef. Inte alldeles oväntat fick hans uttalanden stort genomslag och kritiken var hård. Åkesson gjorde något sorts försök att mildra det han sagt, hävdade att han sa det "som licensbetalare". Den positionen är knappast rimlig med tanke på att han blev intervjuad som partiledare under valspurten. Men denna mildring görs direkt om till en offensiv istället och han kallar kanalen för en "vänsterliberal smedja" och definierar P3 som politisk. I intervjuer kritiserar han också public service mer generellt.

Diskussioner har förts om Åkessons utfall var en medveten strategi eller inte. Jag tror inte det var genomtänkt. Åkessons reaktion kom direkt och lite i affekt. Det är inte ofta han förlorar kontrollen, men här brast det lite. Han kunde inte hejda sig och sa vad föll honom in. Här fanns det ett val, antingen pudla och be om ursäkt eller också gå på offensiven. Först verkar det som om Sverigedemokraternas partiledare tänkt pudla, åtminstone lite grand med "licensbetalaruttalandet", men snart vänds det till SD:s officiella politik. Tittar man på hur SD ser på public service är det ingen hemlighet att partiet är kritiskt, så även en hel del av deras väljare. Så Åkessons utfall var visserligen grovt, men egentligen inget som förvånar. Däremot tror jag inte det var planerat. Det skedde i stundens hetta och ganska snabbt insåg Jimme Åkesson att det faktiskt inte behövdes be om ursäkt. Ibland blir det spontana strategi!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1