Svenska folkets pris?

Peder Fredricson vann Jerringpriset och nu stormar det i mitt Facebookflöde igen. Att han gjorde en grym prestation i Rio är det ingen tvekan om. Ett OS-silver är en stor prestation. Men är det svenska folkets röst för årets idrottsprestation? Nja, det visar ju mest vilket specialförbund som är bäst på att mobilisera sina medlemmar. Och det är inget fel i det. Peder Fredricson gjorde en grym prestation och de som gillar hästsport får ju rösta på sin favorit. Andra förbund får väl försöka göra detsamma.

Så som Jerringpriset nu är upplagt är det mest en reklam för idrottsgalan. Med röstning under en längre tid (och man påminns varje dag om det när man lyssnar på Radiosporten) och utslagning efter hand är syftet framförallt att skapa engagemang. Då kommer också de som är bäst att mobilisera påverka slutresultatet.

Vill man ha en bättre bedömning av vad svenska folket tycker ska man faktiskt göra en helt vanlig opinionsundersökning med 1000 slumpmässigt utvalda svarande. Då får man en mer rättvis bild av vad svenska folket tycker.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1