Från en åsiktskorridor till en annan?

Från en åsiktskorridor till en annan? Det är frågan man måste ställa, fast egentligen är frågan felställd eftersom de båda korridorerna har helt olika premisser. Vad jag tänker på är utvecklingen av åsiktsbildningen i USA efter bara en vecka med Donald Trump som president. Hur den nya administrationen hanterar sanningen, medierna och statsförvaltningen ligger helt i linje med hur andra högerauktoritära regimer runt om i världen agerar.


I opposition är det hätska attacker på traditionella medier som numera också kan backas upp med alternativa "nyhetskanaler", där saklighet och opartiskhet inte är något man bekymrar sig över. Det är åsiktskorridoren som attackeras. Alla politiker, medier och alla andra som inte har samma verklighetsbild och åsikter som de själva förföljs skoningslöst via sociala medier.  Det ser vi överallt, även i Sverige.

Om det nu var så att dessa högerpopulistiska rörelser (dit jag räknar Trump) verkligen ville riva eller bredda det man kallar för åsiktskorridoren och förespråka en större pluralism vore det en sak. Men de empiriska bevisen visar det motsatta. Målet är inte att bredda åsiktskorridoren utan att få en annan åsiktskorridor. Den egna.

De två åsiktskorridorer har helt olika premisser. Att man är arg på etablerade medier och menar att de ljuger och inte berättar hela sanningen kan man väl få tycka (även om det är fel). Poängen är att man får tycka det och staten lägger inte sig i det. För den åsiktskorridor som vi ser växa fram i Ungern, Polen och kanske nu även USA är en statskontrollerad åsiktskorridor. Den är mycket farligare eftersom den kan tysta ett helt samhälle och driva det mot mindre demokrati. När journalister på public service avskedas i Polen och när Trumpadministrationen tystar forskare som inte har samma syn på världen som presidenten är vi på ett sluttande plan.

Läs för övrigt Martin Gelins utmärka artikel i dagens DN om vad som står på spel i USA.


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nytt förtroendeuppdrag

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28