Lokala nyheter med Njus?

Jag har läst lokaltidningar i många år. En del har varit riktigt bra, andra inte lika bra. Debatten om lokaljournalistikens kvalitet är nästan lika gammal som lokaljournalistiken självt. I de nuvarande medieskuggedebatten har det dock funnits flera olika spår. Ett handlar om att medborgarna inte får veta vad som händer på orten eftersom det inte finns någon lokal bevakning. Ett annat att politiker, tjänstemän och andra makthavare kan göra som de vill eftersom det inte finns någon granskning.

Det första problemet kan kanske i stort sett lösas med de allt fler anställda kommunala kommunikatörerna och lokala Facebookgrupper. Man får inte glömma att en stor del av den lokala journalistiken (och som också varit mycket kritiserad) handlar om så kallad returinformation (texter om årsmöten, fotbollsreferat från division 5 och andra lokala händelser). Behöver vi journalister för att få reda på alla små tilldragelser som händer på en ort? Eller räcker det att kommunen och andra lokala röster använder webbplatser och sociala medier för att sprida informationen? Kanske.

Den andra funktionen är knepigare. Redan på 1960-talet kallade Lars Furhoff den bristande granskningen för "Pressens förräderi". Han menade att pressen inte uppfyllde uppgifterna som tredje statsmakt. Kopplingen mellan partier och pressen var stark och Furhoff menade att lokalpressen karakteriserades mer som "megafonideologi" än "övervakarideologi".

I debatten om den lokala journalistiken som utrotningshotad art är då frågan om det blivit bättre sedan 1960-talet. Forskning som jag själv gjort visar att granskningen ökade fram till början av 2000-talet. Men frågan är väl om pressen i takt med försämrad ekonomi verkligen kunnat hålla ställningen som granskare. Kollegorna Nord och Nygren menar ju att bevakningen av lokalval under 2000-talet i lokal dagspress lämnar en del övrigt att önska.

Men det klart att liten granskning är bättre än ingen granskning alls. Kan då denna funktion också tas över av medborgarjournalister om det inte finns någon lokal tidning? För det vore väl för mycket begärt att kommunens informatörer skulle göra det jobbet. Jag är tveksam till om det går.  Granskning kräver uthållighet som jag inte tror att medborgarjournalistiken kan upprätthålla. Risken finns också att denna granskning snarare blir olika intressegruppers eller politiska åsikters opinionsbildning.

Det finns dock ljus på den mörka lokalpresshimlen. Entrepenören Rolf Bäck vill göra ett försök med nyhetstjänsten Njus. Kanske kan det vara en bärkraftig idé, kanske inte. Det är i alla fall kul att någon försöker.


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1