I skuggan av riksvalrörelsen

I flera studier har jag tidigare visat hur den kommunala valrörelsen på många sätt är i skuggan av riksvalrörelsen. När jag ombads att sätta betyg på partiernas lokala valaffischer i Borås av BT förändrades knappast bilden. Flera partier hade inte ens lokala affischer och även inför kommunalvalet hade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samma slogan som på riksnivå, men där de lokala toppkandidaterna prydde affischerna.

Folkpartiet har sin typ av affischlayout och i samma retoriska stil som på riksplanet lanserade man hyperlokala affischer. Även Centerna använde riksaffischen som förlaga, men med lokala kandidater och lokala förslag. Kristdemokraterna tryckte in allt - både kandidater och alla förslag i en enda affisch som också hade riksaffischen som mall. Endast Moderaterna hade en helt egen lokal affisch och försöker gå till val på frågan hur kommunen ska organiseras.Det lokala partiet Boråsvalet hade givetvis också en egen affisch, som mest såg ut som ett klassfoto.

Det finns mycket att säga om affischerna och man kan läsa mer om mina omdömen här. Men det är dåligt photoshoppat här och där, mindre lyckade kombinationer av färg och form, tveksamma valstrategier och en hel del som pekar på att lokala valrörelser på ett mindre lyckat sätt framstår som lite amatörmässiga. De hamnar i skuggan eller i en dålig jämförelse med vad som sker på riksplanet. Det är inte så lätt att driva en lokala valrörelse.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1