Rörliga partiledare

Bilder på partiledare har alla politiska partier numera. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns det några valrörelser på 1930 och 1940-talet där partierna förde fram partiledarna på valaffischerna. Men det var först på 1960-talet som partiledarna började slå igenom på allvar som blickfång på affischerna. Sedan dess har partiledarna blivit en självklar del av affischkampanjen. Även om det inte är så vanligt attt man bygger kampanjen kring partiledaren finns det alltid en eller några bilder på partiledarna på afficherna. Så är det i alla partier.

Vad som är tydligt är dock att partiledarna sällan gör något. Oftast är det fotografier rakt framifrån där partiledaren ler eller ser allmänt förtroendeingivande ut. Några undantag finns, som t ex när Göran Hägglund stirrade mot djur 2010 eller då Maud Olofsson fotograferades då hon höll valtal.

I årets valrörelse finns de traditionella partiledaraffischerna också. Jan Björklund, Åsa Romson/Gustav Fridolin, Stefan Löfvén, Jonas Sjöstedt och Göran Hägglund avbildas som vanliga porträttbilder. Men Moderaterna och Sverigedemokraterna sticker ut. Fredrik Reinfeldts ansikte kommer inte snett från sidan, man ser hans händer och han verkar förklara något. Ingen vanlig stel studiobild.

SD jobbar hårt med att lätta upp bilden av den ofta allvarlige Jimme Åkesson. Bilden där Jimme Åkesson tar ett stort kliv med ett leende är unik i svensk valaffischhistoria. Något sådant har vi aldrig sett förr.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1