Future of Journalism Vol 1
Igår och idag pågår forskningskonferensen "Future of Journalism" i Cardiff. Förutom att det är en välordnad och trevlig konferens på en av de mest framstående institutionerna för medieforskning i Storbritannien är den speciell på ett annat sätt. Den handlar inte om medier och kommunikation, utan om journalistik. Det innebär att alla forskare på konferensen på olika sätt har journalistik som huvudintresse, vilket i sin tur gör att alla sessioner är intressanta för en journalistikforskare som undertecknad.
Här kommer några snapshots från gårdagens presentationer.
- I senaste valet i England har presskonferenser i princip blivit obsoleta. Partierna håller inte på med det längre, inte heller pressreleaser är lika vanliga som tidigare (halverat antal). Här finns en tydlig effekt av internet och sociala medier. Dessa har ersatt traditionella sätt att marknadsföra politik såsom presskonferenser och pressreleaser.
- När traditionella brittiska och holländska medier rapporterade från politikers twittrande var det inte om seriösa politiska förslag, utan som citat som illustrationer av politiska förslag eller händelser. I jämförelser mellan holländska och brittiska tidningar satsade de holländska mer på informativa tweets, medan de brittiska mer handlade om skojiga citat.
- En hel session handlade om Wikileaks. Mycket sades men en intressant slutsats var att Wikileaks gjort att traditionella medier i större utsträckning vågat ta upp rollen som aktiva granskare jämfört med tidigare. Dessutom var alla rörande överens om att Wikileaks bidragit till att förbättra medborgarnas möjligheter att utkräva ansvar av politikerna genom att avslöja missförhållanden. Vad forskarna däremot inte är överens om är om Wikileaks är journalistik, en källa bland andra eller kanske aktivism....
Kommentarer
Skicka en kommentar