Future of Journalism Vol 4

Då var konferensen avslutad med ett rundabordetsamtal om "The phone hacking scandal". Ett antal medieforskare (Ivor Gaber, Bob McChesney, Bettina Peters, Lynette Sheridan Burns) och en parlamentsledamot Chris Bryant från Labour) deltog.

Personligen tycker jag inte att samtalet riktigt lyfte. Temat var ju vilka konsekvenser skandalen kommer att få, men inläggen handlade mer om synen på Robert Murdoch (opportunist, affärsman, ideolog, familjerpomotor, underdog, poltical junkie etc.).

Det är ganska uppenbart att Robert Murdoch för britter och amerikaner är mycket mer central än vad vi upplever i Sverige. Fox News påverkan på amerikansk nyhetskultur är stark och News of the World och framförallt the Sun har haft betydelse för brittisk politik i decennier. Lägg där till att Murdoch styrt 40% av tidningsmarknaden, 80% of betal-TV och 70 % av tv-sporträttigheterna så inser man hur central Murdoch är i Storbritannien. Ska man sammanfatta samtalet om eventuella konsekvenser var det att det nu kanske finns ett läge att skärpa lagstiftning kring ägarmonopol och även kränkning av privatlivet. Men ingen i panelen trodde på allvar att något sådant skulle ske. Åtminstone inte vad gäller ägande. Sammantaget har dock konferensen varit mycket bra. Bob och Annie Franklin har verkligen gjort ett otroligt fint arbete med att för tredje gången genomföra The Future of Journalism Conference och om jag får möjlighet kommer jag gärna tillbaka. Rekommenderas starkt!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1