Det våras för valaffischen - veckans valaffisch v.13

Valaffischer har funnits i mer än 100 år. Den första valaffischen som vi kunnat hitta i Sverige är från 1907, då socialdemokraterna  agiterade för "rättvisa åt arbetarne och småfolket" med röd fana och rök ur skorstenarna. 

En del har förespråkat valaffischens död, inte minst med tanke på framväxten av politisk tv-reklam och internet. Men det visar sig snarast vara tvärtom. Visserligen trycks inte affischer i samma upplagor som en gång i tiden, men för både partier och väljare är affischerna viktiga. Många väljare har sett dem, de är uppskattade och partierna försöker skapa stor uppmärksamhet när valrörelsens affischer publiceras. Valaffischen är fortfarande det som partierna har att tillgå för att nå väljarna i det offentliga rummet.

Den teknologiska utvecklingen har inte heller gjort att intresset för affischer svalnat. Det finns exempel på nymodigheter såsom elektroniska affischer med rörlig bild eller att man kan se personen på affischen prata i mobilen genom att scanna av affischen med en app. Lägg därtill att många affischer kanske inte ens trycks på papper utan bara sprids på nätet. Dessutom har möjligheten att parodiera och göra satir av motståndarens affischer skapat en ny marknad för visuell politisk kommunikation. Bilder sprids, parodieras och kommenteras flitigt i sociala medier.

Men många saker är sig lika. Kandidaten på bild fanns 1907 och så även över 100 år senare då Stefan Löfven frontar en av socialdemokraternas affischer inför valet 2014. En del saker förändras, men vissa saker består. Men de som räknat ut valaffischen har nog räknat fel. Det våras för valaffischen!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1