Where have all the flowers gone?

Blommorna som partisymboler är på väg ut. I förra veckan lanserade kristdemokraterna sin nya logotype och därmed var vitsippan borttagen från den svenska partirymden. Istället innehåller loggan bara bokstäverna K och D med ett streck under. Enkelt, rent och utan krusiduller. På samma sätt bytte Liberalerna både namn och logga. Bort med blåklinten och in med ett L.

När jag berättar om svenska partiernas logotyper med internationella kollegor blir de alla fascinerande av blomsterspråket. Visst förekommer rosen bland socialdemokrater internationellt och även centerns fyrklöver har internationella motsvarigheter. Men att (nästan) alla partier har anammat blommor som logotyp är en svensk särart. Vi skrev om denna utveckling i boken Politik i det offentliga rummet. Analyserna visade att blomsterspråket visserligen har gamla rötter, men att det framförallt var under 1980- och 1990-talet som det slog igenom i partiernas retorik.

Men nu verkar partierna ha tröttnat på blommor. Kanske är det internets fel. För blomsterlogotyperna förändrades i takt med internets genombrott. Bilder av riktiga blommor var alldeles för komplexa i den digitala miljön och alla partier har efter hand stiliserat sina logotyper. Nästan så långt så att man inte längre ser att det föreställer en blomma. Och ser man inte längre att det är en blomma kan man i nästa steg kanske ta bort blomman helt? Snart är kanske blomman som partisymbol utrotningshotad.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nytt förtroendeuppdrag

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28