Den falska sverigebilden och att vi alltid målar fan på väggen

Det sprids falska bilder av Sverige utomlands. Under det senaste året har det upprepade gånger diskuteras hur propaganda och desinformation sprids, inte minst utländska medier. I en artikel i dagens DN beskrivs hur Sverige skildras som ett land i fritt fall. No-go-zones och sharilagar och Björn Wiman diskuterar klokt om fenomenet.

I en medievärld där allt bara är ett klick borta skapar stora utmaningar. Information - sann eller falsk - sprids snabbt och alla kan producera och skicka vidare det andra publicerat. För den källkritiske har det knappast blivit lättare att orientera sig i omvärlden.

Det kan ligga olika syften bakom att det sprids desinformation. Ibland är de som sprids rena missuppfattningar. Kanske har någon trott att en satirsida på internet är på riktigt och skickat det vidare som fakta. Vid andra tillfällen är syftet att sprida falsk information för att påverka opinion och beslutsfattare. 

Man ska komma ihåg att propaganda inte är något nytt, men den sprids snabbare idag. Sedan har aktiviteten på alternativa medier gjort att konspirationer och falska världsbilder bekräftas och fortsätter att spridas. Allt fler börjar prata om en systematik i att underrättelsetjänster försöker använda alternativa nyhetssajter och sociala medier för att destabilisera. Men man ska komma ihåg att det inte är något nytt. Propagandakrig har vi sett förr.

Men spelar det någon roll? Får dessa falska Sverigebilder någon effekt. Alltid påverkar det någon, men precis som för alla medieeffekter är effekten störst på dem som redan är övertygade. De som har en annorlunda bild från början är svårare att övertyga, åtminstone om inte bilderna upprepas under lång tid och om man inte har några egna erfarenheter eller alternativa informationskällor.

Vad som vi också vet av forskningen är att rädslan för medieeffekter oftast är större än de faktiska. Inom medieforskning kallas det för the effect of presumed media influence. Vi överdriver helt enkelt mediernas effekter och målar fan på väggen. Visst påverkas en del av svartmålningen av Sverige, men knappast så många som man befarar. Och kanske ännu viktigare, nidbilder gör att de som tycker annorlunda jobbar ännu hårdare för att ta fram motbilder. Det hade kanske inte propagandisterna räknat med?

I dagens P3 nyheter är jag med och pratar om detta. Lyssna här:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1