Klart man skulle dra på

Jo, jag småskrattade flera gånger år Niklas Svenssons direktrapporteringar om att inget hänt under ubåtsjakten i Stockholms skärgård. Stora delar av alla nyhetsmediers rapportering var fylld av....ingenting. Det är då givetvis lätt att kritisera nyhetsmediernas prioriteringar. Borde man inte ägna mer tid åt andra nyheter än att åka helikopter över Stockholms skärgård och försöka tolka vad försvarets båtar egentligen höll på med?

Det finns givetvis problem här. Ett sådant är att mycket av det som man trots allt såg var obegripligt. Att försvaret inte tänkte berätta exakt vad de gjorde är inte så konstigt. En underrättelseoperation är av naturen inte ett öppet sammanträde. Därmed blir det mycket utrymme för spekulationer och säkert en hel del helt missvisande tolkningar av vad som egentligen pågick.

Nu verkar insatsen trappas ner och man kan kritisera och förlöjliga mediernas sätt att rapportera. Men tänk om försvaret fått upp en ubåt några mil utanför Stockholm i början på veckan. Vad hade vi sagt om Expressen och alla andra nyhetsmedier inte varit på plats och kunnat rapportera? Hade inte kritiken varit ännu värre?

Sedan kan man också bli lite självkritisk. De kommersiella nyhetsmedierna lever numera på våra direkta beteenden - klick och streaming - och vet exakt vad vi konsumenter gör. Det som driver trafik blir också nyheter. Om vi inte vill se mer av den rapportering som skedde i veckan får vi helt enkelt sluta klicka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1