Klassisk journalistik - the comeback kid?

I veckan sparkade två av världens stora mediekanaler sina mest profilerade programledare. Tucker Carlson fick gå ifrån Fox News och Don Lemon sparkades från CNN. Det handlade inte om att de ville vidare i karriären utan i Donald Trumps anda fick de som en blixt från en klar himmel höra "You're fired!"

Nu är det inte klarlagt exakt vad som ligger bakom och sannolikt finns det flera orsaker. I Tucker Carlsons fall kan det både ha att göra med det som avslöjades kring Denomionskandalen och troligen också den stämning som förre medarbetaren Abby Grossberg riktat mot kanalen. 

Men tänk om de båda avskedandena är tecken på något annat. Här och var har det antytts att tyckandet har gått för långt, att det är dags att gå tillbaka till klassisk journalistik. Har kanalerna - som ju är starkt förknippade med nyheter - kanske insett att vandringen mot tyckokratin nått vägs ände? Är det dags för en comeback för den klassiska journalistiken? Ta reda på vad som faktiskt har hänt och berätta det ur flera olika perspektiv på ett så sanningsenligt sätt som möjligt. Nyheter som varken är underhållning eller propaganda. 

Jag tror - tyvärr - inte att det är så enkelt. Fox News kommer säkert att ha en massa andra tyckare en lång tid framöver, så även CNN. Kanske är Tucker Carlsons avskedande en dimridå för en framtida politisk karriär? Men tänk om det ändå är ett tidens tecken. I en värld där opinionsjournalistiken fått en väldigt stark ställning är det kanske dags för en motrörelse. Klassisk journalistik helt enkelt - the comback kid.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?