Det är i Pennsylvania det avgörs

Pennsylvania. En delstat i USA där troligen det amerikanska presidentvalet avgörs. Det är den brittiske kväkaren Penns skogsland som blir den avgörande delstaten, om nu inte Biden skulle ta Florida. Vi har ju som svenskar rötter i delstaten eftersom kolonin Nya Sverige (grundad 1638) delvis låg inom Pennsylvanias gränser. Men den blev ju som bekant inte så långlivad. 

Min egen relation till delstaten är lite udda. Har aldrig varit där, men jag har ganska god koll på det nordöstra USA och de städer som ligger där eftersom jag i tidiga tonåren hade en fiktiv fotbollsliga i området. Jag teckande fotbollsserier och behövde muta in ett område för fotbollslaget Bollkanonerna. USA var i stort sett en vit fläck på kartan ifråga om fotboll (även om Pele hade spelat för New York Cosmos i slutet av 1970-talet). Så därför fick Bollkanonerna Trenton, NJ som hemstad och jag skapade fiktiva lag med tröjor och spelare i tre divisioner. 

Men Pennsylvania alltså, med Philadelphia som största stad där USAs självständighetsförklaring skrevs under den 4 juli 1776. Det är också Joe Bidens hemstat, född i Scranton. Demokraterna brukar vara vinnare, men Trump vann överraskande 2016 och även om Bidens ledning varit odiskutabel länge verkar det som att gapet nu är några procentenheter mindre. Men fortfarande visar i stort sett alla mätningar en ledning med ca 5 procentenheter för Biden. Men vad som talar för Trump är väldigt stor ökning av registerade väljare i delstaten och vi vet ännu inte exakt vem som egentligen gynnas av högt valdeltagande, förtidsröstning mm. Det återstår att se.

Läs Nate Silvers analys av läget där han just pekar ut Pennsylvania som en nyckelstat. Vinner Biden den är i stort sett valsegern klar. Om inte finns det i och för sig flera andra möjliga vägar. Men det är i stater där opinionsläget visserligen är till Bidens fördel, men med ganska små marginaler. Så den som vinner Pennsylvania har god chans att bli president. Det är också därför Trump kampanjar intensivt där i valspurten.

  

Kommentarer

 1. Hej Bengt. Tack för kunniga och sakliga inlägg. Vad gäller Pennsylvania tror jag emellertid du har fel. Även om Trump vinner Arizona, Pennsylvania, Florida, Texas, Georgia, Maine, Ohio och Iowa så vinner Biden. Biden leder överlägset i mätningarna av Minnesota, Wisconsin, Michigan och North Carolina vilket räcker till 270. Men att Trump skulle vinna alla staterna jag nämner ovan är mer än osannolikt.

  https://projects.fivethirtyeight.com/trump-biden-election-map/

  http://enklo.se/trump268-biden270-keystates.png

  Ta en titt på den klartänkta och genomarbetade analysen, av forskaren Rachel Bitecofer som förutspådde mellanårsvalet bäst av alla. Även om hon har fel på de stater jag nämnde ovan som Trumpvinster så vinner Biden.

  https://thecycle.news/news/september-2020-election-update

  SvaraRadera
 2. Hej

  Du har rätt. Det skulle också ge Biden segern. Kanske är i North Carolina som det avgörs istället.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer rikta blicken mot siffrorna från Florida, som kommer tidigt och som redan räknar poströster och kommer vara färdiga på valnatten. Om det är jämnt i Florida eller en fördel för Biden kommer Trump tvingas vänta på det resultatet innan han kan hävda att han vunnit och om Biden tar hem Florida, ja då kan vi gå och lägga oss :)

  SvaraRadera
 4. Ja ibland får man äta upp sina ord. Nu är ju sannerligen Pennsylvania avgörande.

  SvaraRadera
 5. Nja, kanske inte. Tar Biden Michigan, Wisconsin,Nevada och Arizona behövs väl inte Pennsylvania för att han ska vinna presidentvalet?

  SvaraRadera
 6. Nej precis men Pennsylvania eller Georgia kan vara avgjorda innan Nevada tillkännager sina siffror (vilket de säger att de ska göra vid lunchtid i morgon).

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1