Sanning, förbannad lögn & journalistik

Rubriken är titeln på den bok som släpptes av Mediestudier igår. Undertecknad bidrar i boken med ett kapitel, där jag försöker bringa lite reda i objektivitetsbegreppet. Men det finns många kapitel i boken, flera är långt mer intressanta än det jag skrivit.

Nicklas Håkansson gör en pilotstudie för att mäta den så omtalade GAL-TAN dimensionen i svenska nyhetsmediers valbevakning (jo, det funkar och rörelsen från 2010 till 2018 går från att vara mer GAL till mer TAN). 

Ett annat kapitel som jag gärna lyfter fram är Helena Olssons reflektioner kring om det är så att journalistik som kunskapsproduktion passar sämre in i konservativa värderingars världsbild, då den ofta handlar om svaga grupper och har tendenser till att vara omhändertagande.

Mats Ekström och Nils Hansson tittar från lite olika vinklar på hur journalister försöker hantera den svårfångade sanningen i journalistisk praktik. Sanning och lögn som drivkrafter för att publicera något diskuterar Olle Lidbom och Jonas Andersson Schwarz i andra kapitel.

Grunden för boken finns på flera sätt hos statsvetarprofessorn Jörgen Westerståhl och hans objektivitetsstudier. Elin Gardeström, som är redaktör tillsammans med Lars Truedson, dyker på djupet i Westerståhldebatten och hans projekt i att försöka mäta journalistisk objektivitet. 

Igår var jag tillsammans med flera av författarna med på seminariet "Är den professionella reporterrollen hotad?" Seminariet kommer framöver att finnas på Youtube och jag kommer då lägga det i kommentarsfältet.

Är man intresserad av boken finns den nedladdningsbar här.

För den som inte fått nog finns också ett kommande webinar där flera av författarna också deltar. Seminariet heter "Klarar journalistiken säga sanningen. Vill man lyssna (20 oktober) gör man det här.
 

 

Kommentarer

  1. Här är länken till seminariet: https://www.youtube.com/watch?v=Q_EotFI6N-s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1jFSJARLs3t-HZBTNxqZHl2Xsad7uwBdvJaP8yDVUAV8JvrTgscLUKwqw

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1