Kampen om nyhetsbilden - ny bok

Inför valrörelsen 2018 pågick det många och långa diskussioner mellan Jesper Strömbäck och mig om hur vi skulle undersöka mediebevakningen av valrörelsen. När vi fick till stånd ett samarbete med Institutet för Mediestudier löste sig det mesta. Under hösten undersökte vi (eller snarare Kalle Färm och Lena Jendel) en massa olika aspekter av hur valrörelsen framställdes i medierna.

Igår kom slutresultatet. I boken Kampen om nyhetsbilden - nyhetsjournalistik i valrörelsen 2018 analyserar vi hur (riks)politik bevakades av (riks)medierna under valrörelsens fyra sista veckor. Det har varit seminarium där boken presenterats och även en debattartikel i GP. Jesper skriver också på sin blogg om boken. Boken finns att ladda ner gratis från IMS webbplats.

Det finns givetvis en mängd saker att säga. Men det jag har fastnat för är ändå hur faktorer utanför partiernas och journalisters strategier inför valrörelsen får maka på sig när verkligheten tränger sig på. Miljöfrågan var knappast något som de flesta trodde skulle dominera valdebatten, även om den låg högt på väljarnas dagordning. Men sommarens torka, bränder i skog och mark gjorde att den första valrörelseveckan gick i klimatfrågans tecken. Men som bekant fortsatte inte torkan. Regnet föll och intresset för klimatfrågan med den under valrörelsen slutskede. Då var det istället invandring, integration och vård som toppade. Men vad hade hänt om det inte börjat att regna?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1