Lennart Weibull

I månadsskiftet blir Lennart Weibull, professor i massmedieforskning vid JMG professor emeritus. Lennarts betydelse för JMG och svensk medieforskning är enorm. Han var en av dem som startade ämnet medie- och kommunikationsvetenskap i Sverige och grundade JMG i Göteborg. 

Ingen svensk student som läst medievetenskap har missat Lennarts bok Massmedier och alla medieforskare och samhällsintresserade har Lennart att tacka för en forskargärning långt utöver det vanliga. Dagspresskollegiet med alla studier kring läsvanor, SOM-institutet som vuxit från ett metodprojekt till en viktig forsknings- och samhällsinstitution, banbrytande forskning om mediehistoria samt mängder av annan forskning om medier i olika former. Allt har intresserat Lennart.

Dessutom har han under många år varit verksam inom universitetsadministrationen, som prefekt, dekan och prorektor. Vi är många som undrat hur han fått timmarna att räcka till.

Som verksam vid JMG har det varit en ynnest att jobba på samma institution. Lennarts aldrig sinande entusiasm inför nya forskningsfrågor, goda råd i olika sammanhang och generositet är saker jag bär med mig framöver.

Nu är paradoxen att vi får ser mer av Lennart på JMG än på många år när han går i pension. Rummet på SOM-institutet kommer inte stå tomt lika ofta och jag hoppas att få många intressanta samtal vid kaffemaskinen framöver. Kanske kan vi till och med skriva något ihop, för trots att vi jobbat tillsammans i 20 år har vi aldrig författat något tillsammans.

I fredags hade vi ett seminarium till Lennarts ära. Du kan läsa om seminariet här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nytt förtroendeuppdrag

Election Posters Around the Globe. Political Campaigning in the Public Space

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28