Ny tidskriftsartikel i Journalism Studies

I veckan publicerades en ny vetenskaplig artikel i Journalism Studies där jag medverkar. Tillsammans med Mats Ekström, Göran Ekström och Patrik Wikström har jag gjort en analys av journalisternas frågor under SVT:s partiledarintervjuer 2002, 2006 och 2010. Vad vi kan visa är bland annat att det inte finns någon systematisk politisk vinkling i intervjuerna. Inte så att alla alltid behandlas lika, men i likhet med valbevakningen i övrigt är det andra faktorer än partibeteckning som avgör hur man behandlas.


Däremot spelar det viss roll om man sitter i regering eller inte för hur hårda journalisternas frågor är, och dessutom verkar det som att de manliga partiledarna får ta emot mer kritik än kvinnliga. Ifråga om kritiska frågor visar det sig också att intervjuerna i 2010 års val var mycket mer kritiska jämfört med tidigare val.

Vad vi också kan visa är att interaktionen mellan journalist och politiker spelar en avgörande roll för hur intervjun utvecklas. Om en intervju blir fylld med kritiska frågor beror med andra ord inte bara på hur journalisterna i förväg planerat intervjun, det beror också i hög grad hur politikerna svarar.

Har man tillgång till tidskriften online kan man läsa mer här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1