Seminarium om ny bok: EU i svenska medier

Idag var det Mediestudierseminarium med anledning av boken EU i svenska medier där jag fick vara med och presentera forskningsresultat från boken och sedan prata om EU-journalistik i Sverige med de andra panelisterna (Annika Ström Melin, Pia Bernhardson och Göran von Sydow). Samtalen leddes proffsigt som alltid av Mediestudiers föreståndare Ulrika Beck-Friis. 

Min insats handlade som sagt främst om att presentera forskningsdelarna som bygger på en innehållsanalys av de stora nyhetsredaktionernas och ett urval av lokaltidningars bevakning av EU-valen 1995-2019. I boken skriver kollegan Peter M Dahlgren och undertecknad varsitt kapitel om hur rapporteringen av EU-valet sett ut över tid. 

I presentationen sammanfattar jag några slutsatser (se nedan), men mer finns att läsa i rapporten och sedan kan man ju titta på seminariet om det är trevligare att höra det sägas och se vad vi pratade om i diskussionerna.

 

Några slutsatser

- EU-valet får mindre uppmärksamhet i nyheterna är är fortfarnade ett andra rangens val i nyheterna i jämfört med riksdagsvalet

- EU-valet 2019 bröt en nedåtgående trend. Större intresse än på länge

- Större intresse i kvällspressen över tid, mindre i storstadspressen

- Mer tolkande journalistik i EU-valsbevakningen över tid - framförallt i storstadspress 

- EU-valsbevakningen är mer tolkande än rapporteringen av riksdagsvalet

- Uppmärksamhet för partierna är delvis opinionsspeglande, men skandaler, opinionsraketer och enskilda händelser betyder mer för rapporteringen jämfört med riksdagsval

- Att regeringsfrågan inte finns med i valrörelsen förändrar karaktären på bevakningen


Titta på seminariet HÄR

Ladda ner boken HÄR

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28