250 år är inte fy skam!

Yttrandefrihet är enkelt som princip, men svårt i praktiken. Alla ställer ju upp på att trycka "like" på Facebook, kanske skriva på ett upprop för allas fria rätt att yttra sig. I praktiken är det svårare. Att stå upp för någons rätt att yttra åsikter som man tycker är förfärliga känns ju inte lika kul.

Men man ska inte villa bort sig. Jag får givetvis tycka att någon annan har fel i sina åsikter och tycka att de borde vara  tysta eller skämmas för de åsikter de uttrycker. Bara för att man har rätt att säga något betyder det inte att alla måste hålla med om vad man säger. Det finns som i alla andra sammanhang sociala konventioner. Saker kan vara olämpliga även om de inte är olagliga.

Yttrandefrihetsfrågan är som jag ser det i första hand en fråga om statens relation till medborgarna. Staten ska inte censurera (dvs. i förhand kunna stoppa yttranden) men sedan kan man inte sägas vad som helst utan att straffas. I den svenska lagstiftningen finns det begränsningar ifråga om hets mot folkgrupp, brott mot rikets säkerhet och förtal. Och det är alltid en spännande debatt om utvidgningar av dessa förbud eftersom man lätt hamnar på ett sluttande plan. Om vi förbjuder det ena, vad säger då att någon inte imorgon förbjuder det andra? 

Yttrandefriheten är lätt som princip men svår som praktik. Inte minst i dagens sociala medievärld där hatstormar lätt briserar när skrivbordskrigarna sätter igång. Jag har det svårt med anonymiteten här. Ska man tycka något bör man ju kunna stå för det också. Tycker det är ganska ynkligt av de som anonymt häver ur sig hat och hot. Men jag brottas alltid med det här eftersom det som alltid även finns argument emot.

Jag brukar har diktaturtestet till hands. I diktaturer vill staten kontrollera medierna och deras innehåll. Man vill förbjuda att säga sådant som hotar staten och gärna ha kontroll på vem som säger vad. Det är i tider som denna som vi ska värna om yttrandefriheten, även om det kan kosta på ibland. Vi måste ha starka skyddsvallar för yttrandefriheten för vem har sagt att vi inte imorgon måste ha den till skydd mot staten? Heja yttrandefriheten!

För övrigt är Lena Sundströms programserie Håll käften eller dö!, alldeles strålande

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1