Erdogan och Gollum - kan det hända här?

Tänk er att Stefan Löfven stämmer en helt vanlig svensk för förtal för att hen delat vidare en skämtbild där bilder på när Löfven ser ut som Gollum från Sagan om ringen. Löjligt säger du. Sånt skulle aldrig hända! Nej, kanske inte i Sverige, men i Turkiet händer det. President Erdogan surnade till och  en enskild medborgare har dömts för att ha spridit en bild på Facebook där Erdogan och Gollum ser likadana ut. Smaklöst? Kanske. Elakt? Visst, men knäckfrågan är om det ska vara förbjudet. Ska det kunna väckas åtal?

Man kan ju tycka att en president med makt över liv och död ska kunna tåla en nidbild. Men maktens män och kvinnor är lättkränkta och det gäller framförallt  auktoritära politiker. Erdogan, Trump och Putin vill gärna styra utan att bli hånande och att förlöjligas eftersom det ifrågasätter deras auktoritet.  Humor och satir utmanar makten eftersom den inte är lika farlig om man kan skratta åt den.

Som ni förstår är jag livrädd för lagar som tillåter politiker och andra makthavare att sätta åt dem som vill att vi ska skratta åt makten. Har vi ingen maktkritik har vi ingen fri opinionsbildning och därmed ingen demokrati. Makthavare ska stå ut med spott och spe. Det är de maktlösas sätt att visa de mäktiga att de har fått sin makt till låns. Inte minst politiker ska få veta att de är förtroendevalda.

Jag kan hålla på så här ganska länge och sjunga satirens och den elaka humors lov när det gäller att kritisera makthavare. Men finns det någon gräns? Har man inte någon rätt att bli schysst behandlad om man fått ett förtroendeuppdrag? Var går gränsen? Gäller det också ner till en ersättare i en kommunal nämnd? Och hur ska vi se på det generellt? Ska det gälla för enskilda människor också att bli hånade för hur de ser ut på nätet?

Men om man tror att det är fritt fram i Sverige att skämta och smäda på nätet är man fel ute (åtminstone om man sprider information under sitt rätta namn). För i princip kan faktiskt Löfven driva ett domstolsärende för förtal mot den som sprider elaka bilder på nätet. Men eftersom om praxis i Sverige är man i "bör tåla mer" som offentlig person är risken att någon fälls för Gollumbilder i princip obefintlig.  Det skulle helt enkelt krävas lite mer. Men det händer faktiskt även i Sverige att enskilda personer reagerar och lämnar in en stämningsansökan på uttalanden. Nu senast polisanmälde den politiske redaktören för Hudiksvalls tidning den som på Facebook kallade honom för dömd pedofil. Ett annat exempel är rättegången mellan Ulf Karlsson och Zlatan Ibrahimovic där domen kommer efter nyår.

Det är svårt att vinna förtalsmål i Sverige. Och för makthavare ska det vara extra svårt. Vi vill inte hamna i en situation där politiker börjar hota med åtal för att slippa smaklösa skämt och annan kritik. Så högt i tak måste vi ha.  Sedan kan vi alltid diskutera hur lämpligt det är att publicera fejkade bilder och plumpa påståenden. Men då är det etisk och inte en juridisk fråga. Yttrandefriheten mår bäst av att det är så. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1