Dags för valspurt

Det är bara några veckor kvar av spektaklet. En valkampanj som inte liknat något annat där president Trump fick covid-19, tillfrisknade snabbt och återvände till det han gillar mest: stora kampanjevent med massa människor. Inte det mest lämpliga i coronatider, men Trump behöver dem för att överhuvudtaget kunna kampanja och försöka förändra spelplanen. För opinionsmätningarna är tydliga just nu. Biden leder stort. Trumps insjuknande och tillfrisknande verkar inte har direkt hjälpt honom, inte minst eftersom fokus på pandemin domininerar. Presidenten uppfattas inte som framgångsrik hos de amerikanska väljarna som pandemibekämpare med över 200 000 döda.

Så är det kört nu? Blir det skifte i Vita huset? Hade vi inte upplevt 2016 års valspurt hade det varit glasklart. Men då vände vinden, framförallt beroende på hur Hillary Clintons mailhantering blossade upp (genom FBI:s agerande) och förde de osäkra väljarna i famnen på Trump. 

Kan något sådant hända igen? Givetvis kan något inträffa som förändrar kampanjen. Biden kan få covid-19, någon skandal som Biden/Harris gör eller säger kan också dyka upp. Så osvuret är bäst. Vi har därför två helt olika kampanjviljor nu. En aggresiv och aktiv Trump som vill få upp engagemanget och förändra kampanjklimatet och dagordningen. En ganska passiv Biden som är ganska nöjd och hoppas att ingenting egentligen ska hända. Sitta still i båten och fortsätta på den inslagna vägen. 

Helt avgörande är vad som händer i opinionsmätningarna närmaste veckorna. Om gapet börjar minska igen ändras villkoren. Då kan Trumps kampanj uppfattas som en energigivare och Biden måste ändra strategi. Men vad det skulle vara är i dagsläget ganska oklart.

Intervjuades i GP om läget i kampanjen. Läs artikeln HÄR.


 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1