En riktig "October surprise"

"October surprise". Kampanjöverraskningen som välter eller åtminstone utmanar den rådanade ordningen i en amerikansk presidentvalskampanj. Nu fick vi redan andra dagen i oktober månad en överraskning, och det är inte vilken som helst. Att president Donald Trump och hans hustru testat positivt för covid-19 är en mega-surprise. 

Kommer det då att påverka kampanjen och valet? Svåra frågor, men den allra viktigaste faktorn är givetvis hur sjuk presidenten blir. Skulle han bära på viruset utan några större besvär och sedan komma tillbaka med full kraft är det snarast en kampanjmässig fördel. Han har då visat att inte ens corona biter på honom. Han är en stark och tuff ledare som klarar svårigheter utan problem. Precis den image han vill ha.

Skulle han däremot bli allvarligt sjuk och försvinna från kampanjen är han illa ute - inte bara hälsomässigt. Visst, man kan spekulera i sympatiröster, men ärligt talat tror jag inte på några sådana. Snarare att många börjar fundera över eventuellt långsiktiga konsekvenser. "Överlever han?", "Kommer han klara jobbet?". Att han dessutom länge tonade ner pandemins risker och konsekvenser slår tillbaka stenhårt. 

Nu är inte sjukdomar helt ovanligt bland amerikanska presidentkandidater. Hillary Clinton var rejält sjuk 2016 och fick lunginflammation, vilket Donald Trump inte var sen att utnyttja. Att framstå som att man inte har hälsan för det krävande uppdraget är en belastning som ingen kandidat vill tackla. Det är också därför det finns gott om politiker som mörkat sjukdomar av olika slag. Kanske mest berömt är att Franklin D Roosevelt var mycket sjuk under kampanjen 1944, men det fick de amerikanska väljarna veta långt långt senare.

Pratar lite om detta i P4 Göteborg ca 1.04 in i förmiddagssändningen. Länk här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1