Lyssna nu ungdomar: Ni är generation corona!

Genration corona? Det är vad vi håller på att skapa nu. En global generation vars liv kommer vara färgat av erfarenheten av covid-19. Precis som krigsgenerationen, 68-generationen, baby boomers eller vad man nu vill ta för exempel kommer de som blir vuxna just nu ha corona som en viktig referenspunkt i resten av sina liv.

Karl Mannheim var den som lanserade generationsbegreppet inom sociologin och det har använts flitigt, även inom mitt eget fält. Där knyter man det ofta till mediegenerationer, dvs. att de medier vi växt upp med formar våra föreställningar och förhållningssätt. Inte minst blir det tydligt när vi möter nya medier. Det pratas ibland om digital natives, en generation som vuxit upp med internet och digitala medier. För dem är ett uppkopplat liv helt naturligt, till skillnad från dinosaurier som jag själv. Jag använder flitigt digitala sätt att kommunicera, men detta är något som jag lagt till min grundläggande medieförståelse, som är analog. Med andra ord kommer jag och mina barn aldrig förstå mediesamhället på riktigt samma sätt. De har vuxit upp digitalt. Jag har vuxit upp analogt. 

Vill man läsa mer om mediegenerationer kan man klicka HÄR.

Men nu var det generation corona det skulle handla om. Svagheten i argumentationen är givetvis att de yngre i mindre utsträckning anpassat sitt sociala beteende till de råd som myndigheterna pekat ut. De har hängt på krogen och umgåtts ungefär som vanligt. Men de påverkas starkt ändå. Många har fått ställa om till hemundervisning, inte kunnat gå på kultur eller sportevenemang. Sedan har deras föräldrar och äldre släktingar drabbats och lägg därtill en medierapportering utan motstycke. Dessutom ska vi komma ihåg att vi inte är igenom pandemin än. Vi kan få fler begränsningar av våra vardagsliv framöver som begränsar yngres liv mer än vad vi sett än.

Vad betyder det då att ha en generationsupplevelse? Poängen är att den skär igenom tid och rum. Alla som vuxit upp vid en viss tidpunkt har en delad erfarenhet som påverkat dem starkt. Oavsett klass, kön, etnicitet eller andra faktorer finns det en gemensam referensram. Givetvis har vi olika upplevelser om hur vi konkret drabbas, men vi kan alla relatera till den gemensamma händelsen.

De som som är unga under pandemin därmed genomlever sina formativa år (någonstans mellan 15-25 år) är generation corona. Generationen kommer alltid har en stark känsla om det som hände 2020 och hur det påverkade dem och sina familjer. Precis som 68-generationen är präglade av vänstervåg, protester mot Vietnamkrig och progg kommer generation corona tänka på hur vi agerar socialt med handskakning, maskbärande och att hosta offentligt. Kanske de till och med känner något speciellt för presskonferenser på eftermiddagen?
 Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1