Svenskarna oroar sig

Ibland är det inte som man tror. Antibiotikaresistens? På första plats i svenskarnas orosbedömning enligt SOM-institutet. Nu är jag själv inblandad i ett projekt som studerar antibiotikaresistens och intresserar mig för ämnet. Men att svenska folket skulle se det som den fråga som oroar dem mest förvånar på många sätt. Visst har det förekommit larmrapporter och även dokumentärer på tv. Men det går inte att hävda att frågan direkt toppat varken mediernas eller politikernas agenda på sistone. Klimatfrågan ligger också högt på oroslistan och inte heller den har varit den mest uppmärksammade frågan. Terrorism och flyktingfrågan har däremot dominerat nyheterna och de ligger också högt, men inte alls på samma nivåer.


Detta säger kanske något väsentligt om mediernas dagordningsfunktion. Vi tänker oss ju att det medierna rapporterar om påverkar vad människor tycker är viktigt och även vad de oroar sig för. Och visst finns det en överensstämmelse, men människor gör också bedömningar som går utöver nyheternas larmrapporter och ledarskribenternas tyckanden. Människor verkar inte behöva så många påminnelser om vad som verkligen är något att oroa sig för. Och så är det ju. För pratar vi om systemkollaps ligger både klimatfrågan och resistenta bakterier på en helt annan nivå än flyktingmottagande, terrorism och brister i integration.  Det kanske en del politiker och ledarskribenter också borde inse.

Se hela sändningen från gårdagens SOM-seminarium här. Statsvetaren Maria Solevid presenterar svensk samhällsoro ca 4.47 in i sändningen.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1