Vill du veta något om IDEA, CERC och alla andra akronymer?

En sak som slår en när man forskar om risk- och kriskommunikation är att det finns så många olika modeller om hur människor reagerar på information. Akronymerna är många, såsom CERC, PADM, EPPM och IDEA för att nämna några. Förvirringen slår ganska lätt till eftersom det inte är glasklart hur dessa modeller liknar eller skiljer sig åt. Kanske dags att göra något åt det?


IDEA-modellen

Under ett antal år har jag samarbetat med kollegor i USA - Tim och Deanna Sellnow - som lanserat IDEA-modellen. IDEA står för (I=instruction, D=distribution, E=explanation och A=action). IDEA fokuserar på hur ett risk- och krismeddelande ska designas för att få bästa resultat, dvs. att mottagarna förstår budskapet, ser det som relevant för dem själva och agerar i enlighet med instruktionerna. När Tim och Deanna skulle vara redaktörer för handboken Communicating Risk and Safety fick Gabriella Sandstig och jag frågan om vi ville skriva ett kapitel om "instructional communication". Klart vi ville.

IDEA och alla de andra

Vi valde att försöka få lite ordning på alla dessa akronymer och med utgångspunkt från IDEA-modellen jämföra hur CERC, PADM och EPPM skiljer sig åt ifråga i synen på hur mottagarna kan instrueras att ta emot och agera i enlighet med ett risk/krisbudskap. Nu är kapitlet publicerat i handboken som släppts alldeles lagom till jul. Årets julklapp?

Några takeaways

I kapitlet trycker vi på att lärandeteorier, dvs. den komplexa process som hjälper oss förstå varför vissa krisbudskap fastnar och andra inte. Vi menar att andra modeller kan utvecklas genom att integrera lärandeteorier. Men vi menar också att IDEA-modellen har större potential om den också tydligare kan visa exakt vad som gör vissa saker uppfattas som relevanta (internalization) i ett krisbudskap. Dessutom tror vi att IDEA-modellen skulle behöva arbeta mer med hur visuella aspekter kan påverka lärandet när budskap om risk och kris kommuniceras. 

Länk till kapitlet finns HÄR.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?